Ako poslodavac želi koristiti mjeru, onda nema otpuštanja

Dana 20. listopada 2020. Vlada RH predstavila je redefinirane potpore za očuvanje radnih mjesta.

Prva je potpora za skraćivanje radnoga vremena. Ona se do sada odnosila na skraćivanje radnog vremena od 50 posto, a sada se smanjuje na 70 posto. Smanjuje se i potrebna dokumentacija koju različiti subjekti moraju podnijeti kako bi se ta mjera pojednostavila u svojoj provedbi, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste s dosadašnjih 2.000,00 na 2.800,00 kuna.

Uvodi se stupnjevanje potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom sukladno padu prometa. Pad prometa više se neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već će se uspoređivati pad prometa u drugom i trećem kvartalu 2020. s prometom u drugom i trećem kvartalu 2019. Sektorima kojima je rad, primjerice, ograničen odlukom Stožera civilne zaštite, poput usluga iz djelatnosti hrane i pića, ostavlja se mogućnost odabira, da vide što im je povoljnije, je li to mjesec na mjesec ili drugi i treći kvartal s drugim i trećim kvartalom.

Uz sektore prometa, ugostiteljstva, hotelijerstva, organizacije raznih događanja, dodaju se sektori biljne i stočarske proizvodnje, ribarstvo i s njim povezane djelatnosti te usluge povezane s putničkim i vodenim prometom, čime je obuhvaćen i povremeni prijevoz.

Ujedno, korisnici dosadašnje potpore za mikropoduzetnike, odnosno oni koji imaju manje od deset zaposlenih, dakle od jedan do devet zaposlenih, imaju pravo na tu potporu bez obzira na sektor djelatnosti i veću od 2.000,00 kuna po radniku.

Redefiniranje potpora je komentirao i predsjednik SSSH Mladen Novosel koji je kazao kako mu je neprihvatljiv stav Vlade RH da poslodavac samo ne smije otpuštati one radnike za koje je uzeo konkretnu mjeru COVID-19,  znači dvije do četiri tisuće kuna po radniku. U praksi to bi značilo da poslodavac ako ima sto ugovora na neodređeno vrijeme, može za 80 radnika uzeti mjeru, a 20 ugovora na neodređeno vrijeme može otkazati, što se trenutno događa u sektoru turizma i što je neprihvatljivo.

Pojedine hotelske kuće doslovno žele iskoristiti ovu pandemiju, žele se riješiti dijela radnika na neodređeno vrijeme kako bi ih nakon što ponovno počne sezona mogli zapošljavati na određeno vrijeme i istovremeno koristiti novac potpore iz državnog proračuna.  Zaključio je da ako poslodavac želi otpuštati, to je njegovo pravo, ali je pravo i obaveza sindikata, tamo gdje su radnici sindikalno organizirani, da o tim otkazima razgovaraju i pokušaju dogovoriti da otkaza nema, osobito ako koriste predloženu mjeru.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)