Aktualizirano pitanje europske minimalne plaće

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyenu govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta ponovno je aktualizirala pitanje minimalne plaće na razini Europske unije

Početkom rujna završena je druga faza savjetovanja europskih sindikata i poslodavaca o pravednoj minimalnoj plaći. Na temelju primljenih odgovora Europska komisija će krajem listopada izaći s prijedlogom direktive s pravilima koja će važiti za sve članice.

Svi moraju imati pristup minimalnim plaćama putem kolektivnih ugovora ili na osnovi zakonskih minimalnih plaća, poručila je predsjednica Europske komisije, najavljujući skoro donošenje zajedničkih pravila koja će državama članicama pomoći u određivanju minimalne plaće.

Snižavanjem plaća uništava se dostojanstvo rada, kažnjava poduzetnike koji isplaćuju pristojne plaće i narušava pošteno tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu..

Očekuje se da će Komisija prihvatiti prijedlog europskih sindikata o tome da se visina minimalne plaće veže uz prosječnu (medijalnu) plaću.

Sindikati traže da minimalna plaća bude najmanje 60 posto medijalne, odnosno 50 posto prosječne plaće u pojedinoj zemlji. Hrvatski minimalac prema tim bi kriterijima bio između 3.400 i 3.500 kuna neto, odnosno 150 do 250 kuna viši nego što trenutno iznosi.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)