CNV istraživanje: Radnici koji rade od kuće češće pate od fizičkih tegoba

Prema istraživanju CNV sindikata iz Nizozemske, 41% radnika koji rade od kuće češće pate od fizičkih tegoba (bolovi u ramenima, vratu, leđima, ruci) otkako su počeli raditi od kuće zbog korona krize.

44% radnika nema zdravo radno mjesto kada je u pitanju nizozemski Zakon o radnim uvjetima. 35% radnika ne zna imaju li dobro držanje na poslu. Gotovo 1 od 10 radnika odlazi češće fizioterapeutu otkako radi od kuće. To pokazuje istraživanje koje je CNV proveo među više od 2.600 članova koji rade od kuće.

“Šokirani smo rezultatima ovog istraživanja. To znači da stotine tisuća radnika koji rade od kuće pate od fizičkih tegoba. Neprihvatljivo”, istaknuo je Piet Fortuin, predsjednik CNV-a. Četvrtina radnika koji rade od kuće htjela bi više podrške i savjeta kako bi ostali zdravi.

CNV zagovara da poslodavci svojim radnicima koji rade od kuće ponude takozvani fit-paket s internetskim trenerom koji ih fizički i mentalno vodi kroz kućno radno vrijeme, plus broj bonova za posjet fizioterapeutu ili sastanke s osobnim sportskim trenerom. “Ulaganja koja se lako mogu vratiti: radnici ostaju zdraviji zbog ove podrške. Ako ne poduzmemo ništa, postoji rizik od dugoročnog gubitka”, naglasio je Fortuin.

Veća produktivnost

Poslodavci bi trebali lako moći priuštiti dodatna ulaganja. Polovica radnika koji rade od kuće kaže da su produktivniji i rade učinkovitije. 1 od 3 radnika radi više sati nego prije korona krize. Četvrtina radnika je kreativnija. 51% radnika troši manje vremena na beskorisne sastanke. Nepotrebna putovanja također se u velikoj mjeri troše na posao. “Dodatna produktivnost, a s njom i dodatni profit za tvrtke, mogu se stoga lako uložiti u radnika koji doprinosi toj dobiti”, kaže Fortuin.

Mentalno naprezanje

Suprotno povećanoj produktivnosti, radnici se suočavaju s većim naporom mentalnog rada: 36% radnika osjeća se izolirano, gotovo četvrtina radnika osjeća se preopterećenima, 1 od 3 radnika ima više problema s koncentracijom, 28% radnika je češće iscrpljeno, 8% radnika doživi sagorijevanje (tzv. „burnout“), a isti postotak radnika ima više problema u vezi sa svojim partnerom.

Mračni zimski dani

 „Radimo više sati, ali plaćamo mentalno i fizički visoku cijenu. Mnogi radnici su na rubu odustajanja. Radnici također imaju svoju vlastitu odgovornost ostati zdravi. Osobito sada kada dolaze mračni zimski dani. Za usporedbu, 54% radnika je na proljeće češće izlazilo na svjež zrak nego sada. 46% radnika kaže da ne vježbaju dovoljno da bi ostali u formi. Ovo se stvarno mora promijeniti. Pozivamo sve radnike koji rade od kuće da tijekom dana izlaze na sat vremena. Vježbati i opustiti se. Jednostavno a učinkovito“ rekao je Fortuin.

Dodatak za rad od kuće

60% radnika ima troškove zbog rada od kuće koji poslodavac ne nadoknađuje. 29% radnika navodi da je poslodavac zaustavio putovanje tijekom krize. 25% radnika prima dodatak za rad od kuće.

“Cilj nam je naknada za pokrivanje troškova. U svakom slučaju, radnicima se moraju nadoknaditi troškovi koji nastanu. Pogotovo s obzirom na činjenicu da su postali više produktivni “, zaključio je Fortuin.

Izvor: WOW Newsletter, Edition 14 (11/2020.)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)