Epidemija stresa vezana uz rad

Prema podacima iz Bruxellesa, stres u vezi s radom dosegao je epidemijske razmjere i prije zatvaranja gospodarstva i bio je odgovoran za više od polovice svih izgubljenih radnih dana u EU. Novi podaci Eurostata pokazuju kako svaki treći radnik stalno ili često radi pod vremenskim pritiskom, što je veliki uzročnik stresa. Rad od kuće stvorio je nove pritiske koji  negativno utječu za mentalno zdravlje radnika i sada više nego ikada potrebno je djelovanje EU-a kako bi se riješila ova kriza.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja sindikati su pokrenuli kampanju EndStress.EU kako bi se osiguralo donošenje europske direktive koja će odgovoriti na ovaj rastući problem.

Direktiva je potrebna jer i istraživanja same EU pokazuju da 89 posto poslodavaca izjavljuje kako upravljaju zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu zbog postojanja zakona i propisa. Međutim, samo mali broj država članica ima zakon o stresu na radu ili u vezi s radom, a samo trećina radnih mjesta ima akcijski plan za sprečavanje stresa u vezi s radom. Posljedično tome 51 %  radnika u EU navodi kako je stres uobičajen na njihovu radnom mjestu, trošak depresije uzrokovane radom procjenjuje se na 617 milijardi eura godišnje i četvrtina radnika kaže kako ih je rad za vrijeme lockdowna emocionalno iscijedio.

Dvostruko je veća vjerojatnost da će ljudi koji rade od kuće raditi duže od 48 sati, a kod njih je i veća vjerojatnost kontinuiranih problema sa spavanjem. Vrijeme je da Europska komisija pokaže kako mentalno zdravlje shvaća jednako ozbiljno kao i fizičko zdravlje.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)