Generacija Now djecu i mlade oblikuje za poslove budućnosti

Hrvatski Telekom (HT) je i ove godine otvorio donacijski natječaj Generacija Now u sklopu kojeg će uložiti dodatnih 700.000 kuna u razvoj STEM područja u Hrvatskoj. Nastavljaju tako uspješnu suradnju s dugogodišnjim partnerom, Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ulažući u buduće STEM stručnjake i opremu za izradu kreativnih STEM projekata.

Program Generacije Now uspješno je prošlo više od 2200 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu sudjeluje više od 300 obrazovnih institucija. Do danas je u STEM obrazovanje HT uložio više od četiri milijuna kuna s ciljem pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima kako bi pomoću najnovije tehnologije razvijali svoju kreativnost i inovativnost.

“I ove godine IRIM nastavlja uspješnu dugogodišnju suradnju s Hrvatskim Telekomom kroz uključivanje 50 novih institucija i podršku prethodno uključenim ustanovama u projekte Internet of Things. Kroz ovaj projekt educiramo mentore u osnovnim i srednjim školama te udrugama za korištenje Arduina – najpoznatije svjetske platforme za realiziranje uradi sam projekata u području elektronike, automatike, robotike te inženjerstva općenito. Učenici s mentorima stvaraju vlastite projekte i pritom razvijaju kompetencije u području STEM-a te druge digitalne vještine potrebne za rad i život u današnjem digitalnom svijetu”, rekao je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja IRIM-a.

Upravo ovakve suradnje stvaraju svijet boljih mogućnosti od školskih klupa te ujedno potvrđuju da su razvoj STEM znanja i edukativni STEM program ključni dio novog vala tehnoloških promjena, neophodni u pripremanju mladih za poslove budućnosti. Odabranim institucijama će za čitavo vrijeme trajanja programa na raspolaganju biti podrška stručnjaka iz IRIM-a, dok će HT svima donirati najmoderniju opremu za izradu kreativnih Internet of Things projekata, besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom i financijsku donaciju.

Za ovogodišnji program IRIM je predstavio interaktivni edukacijski web portal Izradi! na kojemu je svima dostupan i besplatni tečaj o Arduinu, za STEM područje iznimno bitnoj tehnologiji koja će se koristiti u edukaciji.

Program Generacije Now i ove će se godine, ako to epidemiološka situacija dopusti, održavati u prostorima odabranih ustanova diljem Hrvatske, a interaktivni materijali dodatno će pomoći polaznicima programa pri stjecanju znanja i izradi vlastitih projekata. Čitav edukacijski program nalazi se online pa će biti dostupan i svim ostalim ustanovama, ali i pojedincima, zainteresiranima za usavršavanje STEM znanja i vještina.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a, istaknuo je kako usvajanje novih vještina potiče osoban i profesionalan rast, a napredak čini mogućim.

“Djelujući u sadašnjosti i osnažujući našu djecu, Generaciju Now, zajedno stvaramo bolje sutra. Iznimno sam ponosan što potičemo razvoj STEM kompetencija u Hrvatskoj od najranije dobi te djeci i mladima pomažemo u izgradnji bolje budućnosti za njih osobno, ali i za čitavo društvo. Iako je ovo vrlo izazovna godina za sve nas, upravo je sada još važnije podržati i uključiti mlade u područja koja će im otvoriti bezbroj mogućnosti”, poručio je Nebis.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)