Hoće li rad od kuće biti razlog smanjivanja postojećih radnih prava?

U ovo vrijeme pandemije korona virusa povećao se broj radnika koji rade od kuće. Baš to bi mogao biti glavni razlog za najavljene skorašnje izmjene Zakona o radu.

S tim u svezi opravdano je posumnjati da je pitanje ‘obavljanja poslova od kuće’ ili u drugom prostoru koji nije prostor poslodavca, što je već regulirano člankom 17. aktualnog Zakona o radu, samo alibi za derogiranje postojećih radnih prava, ponajprije zbog toga, jer najava izmjena dolazi nakon pritisaka Hrvatske udruge poslodavaca, koja u svakoj prilici pokazuje želju za daljnjom fleksibilizacijom radnih odnosa.

Hrvatska udruga poslodavaca bi svojim članovima trebala pomagati da iskoriste mogućnost pregovaranja i ugovaranja s radnicima i njihovim predstavnicima kako bi se konkretiziralo ono što je potrebno vezano uz rad od kuće, no umjesto toga, kao i uvijek, traže da im se sve zakonski servira. Radi se o stavkama koje su prvenstveno predmet ugovaranja i pregovaranja s radnicima, a što poslodavci pritiscima na izmjenu Zakona nastoje izbjeći.

Zbog rada od kuće nikako ne smije doći do rastakanja osnovnih prava i obaveza radnika i poslodavaca iz radnih odnosa.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)