Još jedna presuda u korist platformskih radnika

Europski sindikati izvojevali su još jednu pobjedu protiv Ubera i njegovog izrabljivanja radnika. U sudskom sporu koji je pokrenuo Savez nizozemskih sindikata (FNV), Sud u Amsterdamu presudio je kako “odnos Ubera i njihovih vozača ima sve karakteristike radnoga odnosa”.

Ova presuda u korist platformskih radnika samo je posljednja u nizu  pobjeda protiv izrabljivačkih praksi kakvima se služe digitalne platforme. Ranije ove godine, ista presuda protiv Ubera donesena je u Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, te protiv Deliverooa i Glova u Španjolskoj i Italiji.

Nacionalni sudovi i Vlade svojim presudama i odlukama kontinuirano pokazuju da platforme dokidaju prava radnika na poštenu plaću i uvjete rada. Ne može biti jasnije da je na europskoj razini potrebno stati na kraj lažnom samozapošljavanju.

Europska komisija mora odbaciti lobiranja digitalnih platformi kojima pokušavaju spasiti ovaj poslovni model i osigurati da radnici imaju svoja osnovna prava – na poštenu plaću i uvjete rada.

O problemu rada preko digitalnih platformi i pozitivnom zamahu koji se trenutno događa na europskoj razini, nedavno se priključila i Hrvatska, u kojoj je osnovan prvi sindikat za radnike digitalnih platformi.

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/eu-platform-rules-urgent-after-dutch-defeat-uber

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)