Komisija predlaže novi paket mjera koje će pridonijeti oporavku i rastu Europe

See the source image

Europska komisija donijela ambiciozan novi porezni paket kako bi se osiguralo da porezna politika Unije podupire gospodarski oporavak i dugoročni rast Europe. Paket se temelji na dva stupa: pravednost i jednostavnost. Pravedno oporezivanje i dalje je glavni prioritet Europske komisije kao sredstvo za zaštitu javnih prihoda koje će kratkoročno imati važnu ulogu za gospodarski oporavak, a dugoročno za prosperitet Unije.

 Ovim paketom nastoji povećati porezna pravednost jačanjem borbe protiv zlouporabe poreznog sustava i nepoštene porezne konkurencije te povećanjem porezne transparentnosti. Paketom se i pojednostavnjuju porezna pravila i postupci kako bi se poboljšalo okruženje za poduzeća u cijeloj Uniji. To uključuje uklanjanje poreznih prepreka i administrativnih opterećenja za porezne obveznike u mnogim sektorima kako bi poduzeća lakše napredovala i rasla na jedinstvenom tržištu.

Porezni paket sastoji se od tri zasebne, ali povezane inicijative:

  • U Akcijskom planu za oporezivanje predstavljeno je 25 različitih mjera kako bi oporezivanje bilo jednostavnije, pravednije i prilagođenije modernom gospodarstvu u nadolazećim godinama. Tim će se mjerama poštenim poreznim obveznicima olakšati život uklanjanjem prepreka u svakoj fazi, od registracije do prijave, plaćanja, provjere i rješavanja sporova. Akcijskim planom državama članicama će se pomoći da iskoriste potencijal podataka i novih tehnologija, učinkovitije se bore protiv poreznih prijevara, poboljšaju usklađenost i smanje administrativno opterećenje.
  • Prijedlogom o administrativnoj suradnji (DAC 7) pravila Unije o poreznoj transparentnosti proširuju se na digitalne platforme tako da i oni koji zarađuju prodajom robe ili usluga na platformama plate pošteni dio poreza. Tim novim prijedlogom osigurat će se da države članice automatski razmjenjuju informacije o prihodima koje prodavatelji ostvaruju na internetskim platformama. Prijedlogom se isto tako jačaju i pojašnjavaju pravila u drugim područjima u kojima države članice surađuju u borbi protiv zlouporabe poreznog sustava, primjerice na zajedničkim poreznim revizijama.
  • Komunikacija o dobrom poreznom upravljanju usmjerena je na promicanje pravednog oporezivanja i suzbijanje nepoštene porezne konkurencije u Uniji i na međunarodnoj razini. U tu svrhu Komisija predlaže reformu Kodeksa ponašanja kojim se uređuje porezna konkurencija i sprječavaju štetne porezne prakse u Uniji. Predlažu se i poboljšanja EU-ova popisa nekooperativnih zemalja i državnih područja izvan EU-a koji odbijaju primjenjivati međunarodno dogovorene standarde. To je već potaknulo treće zemlje da usvoje standarde dobrog poreznog upravljanja, no potrebno je učiniti više. U Komunikaciji se opisuje i pristup Unije suradnji sa zemljama u razvoju u području oporezivanja, u skladu s Programom održivog razvoja do 2030.

Paket je prvi dio sveobuhvatnog i ambicioznog poreznog programa Unije za naredne godine. Komisija će raditi i na novom pristupu oporezivanju poduzeća za 21. stoljeće kako bi se riješili izazovi digitalnog gospodarstva i osiguralo da sva multinacionalna poduzeća pošteno plate svoj dio. U kontekstu zelenog plana Komisija će iznijeti prijedloge kako bi se osiguralo da se oporezivanjem podupire Unijin cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. Tim višedimenzionalnim pristupom reformiranja oporezivanja u Uniji nastoji se oporezivanje učiniti pravednijim, zelenijim i prikladnim za moderno gospodarstvo, čime se pridonosi dugoročnom, održivom i uključivom rastu.

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, izjavio je: Sada više nego ikad prije državama članicama potrebni su sigurni porezni prihodi kako bi mogle ulagali u ljude i poduzeća kojima je to najpotrebnije. Istovremeno moramo ukloniti porezne prepreke te poduzećima iz Unije olakšati inovacije, ulaganja i rast. Porezni paket korak je u pravom smjeru koji će pridonijeti da oporezivanje postane pravednije, prilagođenije korisnicima i našem digitalnom svijetu.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Pravedno oporezivanje odskočna je daska koja će našem gospodarstvu pomoći da se oporavi od krize. Kada je riječ o plaćanju poreza, moramo olakšati život poštenim građanima i poduzećima, a otežati ga prevarantima i utajivačima poreza. Tim će se prijedlozima državama članicama pomoći da osiguraju prihode koji su im potrebni za ulaganja u ljude i infrastrukturu, te će se istodobno stvoriti bolje porezno okruženja za građane i poduzeća u cijeloj Europi.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)