Minimalne plaće u EU 2022. godine

Eurostat je objavio podatke o bruto minimalnim plaćama u Europskoj uniji od 1. siječnja 2022. godine u 21 od 27 država članica EU minimalne su plaće zakonski utvrđene. Izuzetci su Danska, Italija, Cipar, Austrija, Finska i Švedska. Ako gledamo razinu plaća u eurima, te 21 države članice mogu se podijeliti u tri glavne skupine. 

Usporedbe radi, federalna minimalna plaća u SAD-u iznosila je u siječnju 2022. godine 1.110 eura.

Razlika u iznosima minimalnih plaća je manja kada se u obzir uzme kupovna moć

Kada se promatra standard kupovne moći (PPS – purchasing power standard), minimalne plaće u državama članicama sa nižim razinama cijena su relativno veće u usporedbi sa državama članicama sa višim razinama cijena. Kada se uklone razlike u cijenama, minimalne plaće se kreću od 604 PPS mjesečno u Bugarskoj do 1.707 PPS u Luksemburgu, što vrlo jasno ukazuje kako je najveća minimalna plaća tri puta veća od najniže. Temeljem toga moguće je razlikovati dvije glavne skupine: skupina I. u kojoj je nacionalna minimalna plaća iznad PPS 1.000 i skupina II. u kojoj je minimalna plaća ispod PPS 1.000

Skupina I. – Luksemburg, Njemačka, te Nizozemska, Belgija, Francuska, Irska, Slovenija, Španjolska, Poljska i Litva u kojima se minimalne plaće kreću od PPS 1.038 u Litvi do PPS 1.707 u Luksemburgu.

Skupina II uključuje Rumunjsku, Portugal, Maltu, Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, Češku, Estoniju, Slovačku, Latviju i Bugarsku u kojima se minimalne plaće kreću od PPS 604 u Bugarskoj do PPS 949 u Rumunjskoj.

Izvor podataka: earn_mw_cur

Izvor: 

https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220128-2

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)