Nastavak pregovora sindikata i Vlade RH oko novog ZOR-a

Teme današnjeg sastanka između predstavnika sindikata i predstavnika Vlade RH bile su novi prijedlog Zakona o radu, formiranje minimalne plaće za 2021. što se zakonski mora definirati do 31. listopada, te nova regulacija rada nedjeljom. Govorilo se i o temama za očuvanje radnih mjesta i setu tema koje se tiču radno-pravnih odnosa.

Josip Aladrović je istaknuo kako je pred socijalnim partnerima i Vladom RH zanimljivo razdoblje s puno tema, ali i jačanje socijalnog dijaloga, poduzetništva i radničkih prava. Istaknuta je važnost snage kolektivnog pregovaranja i jačanja socijalnog dijaloga jer se tako najbolje može utjecati na društveno-ekonomske teme.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH rekao je da se trenutno vrše konzultacije oko izmjene Zakona o radu i istaknuo važnost kolektivnih ugovora. Naglasio je da se u Republici Hrvatskoj prečesto mijenjaju zakoni. HUP kad god ima potrebe za promjenama u radnom zakonodavstvu, izbjegava kolektivno pregovaranje, okreće se prema vladama i u pravilu vlade prihvaćaju inicijative HUP-a i pokušavaju nametnuti pregovore oko izmjena zakona o radu. Tako je i sad. Istaknuo je da je dovoljan samo povod pandemija, i da je teško regulirati rad od kuće, i onda se ide u izmjenu zakona.

Napomenuo je kako treba promijeniti smjer reguliranja poslodavaca i radnika onako kako to rade zemlje zapadne Europe i nordijske zemlje – kolektivnim ugovorima. Zakon o radu trebao bi biti okvir, a kroz kolektivne ugovore treba biti brži, prilagodljiviji za svake promjene. Jedino se u Sloveniji od susjednih zemalja nije krenulo u izmjenu Zakona o radu jer su oni davno prihvatili vrijednosti kolektivnog pregovaranja. To želimo nametnuti u Hrvatskoj i sigurni smo da može pridonijeti većoj produktivnosti, da radnici ne idu van, da imaju motiv vratiti se.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever naglasio je da omogućavanje većeg broja ugovora na određeno ne donosi ništa dobro. U Njemačkoj se to nije pokazalo kao dobar model osim na razini administrativnog smanjenja nezaposlenih, a sada bi se to na inicijativu poslodavačkih udruga i dijela gospodarskih analitičara pokušalo ugraditi u Republici Hrvatskoj.

Svaki puta pod krinkom da se Zakon o radu treba fleksibilizirati da bi se povećala zaposlenost, dogodio se egzodus ljudi iz Hrvatske. Ako se želi u Hrvatsku vratiti one koji su otišli i zadržati hrvatske radnike, onda izmjene Zakona o radu u pravcu fleksibilnosti nisu dobre jer su sve dosadašnje tjerale ljude van. Sever je još o zapošljavanju na određeno rekao da će zapošljavanje na određeno vrijeme dodatno produbiti jaz. „Kad im treba radnik, uzet će ga, kad im ne treba, otupustit će ga… Nismo protiv stranaca nego smo protiv toga da ovakvi uvjeti tjeraju naše ljude van.”

Na pitanje kakva će biti dinamika provedbe ovih mjera, ministar Aladrović je rekao da će se prvo definirati iznos minimalne plaće. Što se tiče Zakona o radu, naravno da ima prijepora, ali potrebna je što veća razina konsenzusa. Neslaganje je po pitanju fleksibilizacije, mase ugovora na određeno i neodređeno. Mora se urediti rad na daljinu, jer sada nije dovoljno definiran a spominju se i dodatni poslovi. Sadašnji akt nije dovoljno usklađen s ovim vremenom i potrebno ga je mijenjati. Radna skupina o radu nedjeljom idući tjedan počinje s radom, ideja je da većina nedjelja u godini bude neradna.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)