Od 1. svibnja osnovica plaće u javnim i državnim službama veća 4 %

Nakon 13 sastanaka pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih i javnih službi i zadnje ponude Vlade RH od rastu osnovice za dva posto, postignut je dogovor – osnovica raste za četiri posto, što je bio zahtjev sindikata.

Povećan je iznos sredstava za sistematske preglede na 1200,00 kuna, povećanje troška za prijevoz sa 1,00 kune sada ide na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva.

Ovakav ishod pregovora postignut je nakon što su sindikati početkom mjeseca dali zeleno svjetlo za štrajk, nakon konzultacija s tijelima i članstvom svih sindikata na kojima su članovi pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike jednoglasno to odlučili.

Nastavak razgovora o osnovici predviđen je za zadnji tjedan rujna, ovisno o tadašnjim ekonomskim okolnostima, vidjet će se što je dalje moguće.

Povećanje osnovice za plaće od 4% za sedam mjeseci iznosit će mjesečno 850 milijuna kuna, odnosno ukupno 1,458 milijardi kuna za godinu.

– Mi smo već ranije najavili rebalans proračuna i predstavit ćemo ga u svibnju. Zato je to bio kompromis i pomak s obje strane – kazao je premijer.

Naime, sindikati su tražili povećanje osnovice za plaće od 4% od 1. travnja te uvećanu naknadu za prijevoz za 1,63 kune po kilometru, dok je Vladin prijedlog bio povećanje osnovice od dva posto (plus dva posto naknadno) i 1,20 po kilometru.

Povećanje za prijevoz proračun će stajati nešto manje od 100 milijuna kuna za sedam mjeseci odnosno do kraja godine, dok će za sistematske preglede trebati izdvojiti dodatnih 175 milijuna kuna.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem današnji je sastanak, 14. u nizu pregovora o temeljnom kolektivnom ugovoru između Vlade i sindikata, nazvala prijelomnim.

– Zadovoljni smo što smo riješili temeljni kolektivni ugovor, što svi zaposleni u javnom sektoru imaju sigurnost. Nastavit ćemo rad na TKU, očekujemo kvalitetan nastavak pregovora po pitanju materijalnih prava na jesen – rekla je S. Šprem.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, naglasio je kako bi volio da su postigli više, ali se radi o globalnoj politici.

Temeljni kolektivni ugovor tehnički će se sastaviti u sljedećih nekoliko dana i njegovo se potpisivanje očekuje u petak.

Čak pet ministara došlo je na pregovore Vlade i sindikata – Josip Aladrović, Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić, Davor Božinović i Ivan Malenica, a na traženje sindikata pridružio se premijer. 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)