Održan prvi Masterclass za pjevače u Križevcima

Od 17. do 20. veljače 2023. godine u prostorima Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima održan je Masterclass za pjevače pod vodstvom maestra Alessandra Cadarija i profesora Filipa Faka.
Tri dana polaznici su imali priliku raditi s ovim izvrsnim i svjetski priznatim glazbenicima na javnim individualnim satovima. Organizatorica i voditeljica Masterclassa bila je sopranistica  Ana Majdak Fak.

U nedjelju, 19. veljače 2023. godine održan je završni koncert polaznika Masterclassa pod vodstvom talijanskog dirigenta Alessandra Cadarija i pijanista Filipa Faka. Na programu su bile pjesme starih talijanskih majstora, arije iz oratorija i operne arije.

„Kako sažeti puno dojmova u tri rečenice? Iznimno sam sretna što se ovakav tip Materclassa po prvi put održava u Križevcima, mojim Križevcima. Ovim putem se zahvaljujem tvrtci SindCo Crisium i Glazbenoj školi Alberta Štrige na organizaciji. Večeras ste imali prilike čuti cijelu lepezu mladih umjetnika, od onih početnika, koji su na početku svog puta pa do studenata završnih godina akademije koji su na početku svojih profesionalnih karijera“, izjavila je na koncertu voditeljica programa Ana Majdak Fak, a potom se obratila i predavačima: „Hvala mom suprugu „partner in crime“ u privatnom i poslovnom smislu, uvijek je veliki užitak i zadovoljstvo raditi zajedno. A na kraju, ono najbitnije, hvala od srca maestru Alessandru Cadariju na svom znanju koje je podijelio sa nama ovih dana, na predivnoj suradnji te se nadam da će se ovakav način rada i suradnje u Križevcima nastaviti i u budućnosti.“

Maestro Cadario zahvalio se na gostoprimstvu i predivnoj atmosferi pruženoj za vrijeme rada i njegovog boravka u Križevcima. „Iznenađen sam razinom znanja i mogućnosti ovih mladih talenata i ako sam im svojim savjetima i znanjem imalo pomogao, to mi puno znači.“

„Jako mi je drago što sam imala priliku sudjelovati na ovom Masterclassu, mislim da smo divno radili. U samo tri dana i sama sam uočila razliku i napredak i to me jako razveselilo, nadam se da će biti još puno takvih prilika za napredovanje i upoznavanje predivnih ljudi i glazbenika“, kazala je Dunja Rebić, učenica 1. razreda srednje.

„Izuzetno mi je drago što sam imala priliku sudjelovati na seminaru i naučiti puno novih stvari. Mislim da su ovakve radionice korisne za nas koji bi se u budućnosti htjelo baviti pjevanjem. Čast mi je da sam upoznala dirigenta Alessandra Cadarija koji nam je pokazao neke nove načine vježbanja i fraziranja i imala priliku nastupiti sa doc.art. Filipom Fakom. Najviše sam zahvalna prof. Ani Majdak Fak koja nam je omogućila sudjelovanje na ovom Masterclassu. Veselim se idućim takvim događanjima u glazbenoj školi.“, izjavila je Klara Prosenečki, učenica 2. razreda srednje.

„Ovaj Masterclass za mene je bio jedno divno i nadasve kvalitetno iskustvo koje je prevazišlo moja očekivanja. Zahvalna sam maestru Alessandru i prof. Filipu jer su kroz pedagoški rad u ovih par dana iskazali svu svoju raskoš kao vrsni umjetnici te se veselim novom budućem susretu!“, Lana 25 godina.

„Sretna sam što sam imala priliku za rad i učenje od renomiranih glazbenika. Način na koji su sa polaznicama radili maestro Cadario i prof Fak uistinu je na visokoj profesionalnoj razini stoga želim zahvaliti organizatorima Masterclassa na ovakvoj jedinstvenoj prilici za usavršavanje mladih glazbenika u Hrvatskoj“, Martina 25 godina.

ALESSANDRO CADARIO trenutno je glavni gost dirigent jednog od najstarijih talijanskih simfonijskih orkestara Pomeriggi Musicali u Milanu. Diplomirao je orkestralno dirigiranje, kompoziciju, zborsko dirigiranje i violinu. Posebnu pozornost privukao je 2015. nakon što je dirigirao Henzeovom operom „Pollicino” na Maggio Musicale Fiorentino, te visoko ocijenjenom interpretacijom Rossinijeve „Stabat Mater”. Kao dirigent nastupao je na mnogobrojnim prestižnim pozornicama kao što su: Mariinsky Teatar, Teatro alla Scala, Teatro Massimo di Palermo, Arena di Verona, New York’s Lincoln Center, Staatstheater Darmstadt, Taipei National Concert Hall, Royal Opera House in Muscat, Rossini Opera Festival. Uz dirigiranje i profesorsko djelovanje drži stručne seminare iz solo pjevanja, komorne glazbe i zborskog pjevanja diljem Europe, a djeluje kao član izbornih komisija Opernih studija u Italiji, te kao član žirija međunarodnih pjevačkih natjecanja. 

FILIP FAK profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo pijanist Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama. Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini.  Održao je i niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na brojnim manifestacijama. Održava majstorske tečajeve iz klavira i komorne glazbe diljem Hrvatske i u inozemstvu dok je kao umjetnički suradnik na stručnim seminarima surađivao sa mnogim poznatim glazbenicima (Dunja Vejzović,  Valter Dešpalj, Olga Šober i dr.)

Fotogaleriju možete pogledati na https://rsr.com.hr/galerija/

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)