Ovo su novi koeficijenti u državnim i javnim službama

Vlada je na sjednici u četvrtak 22. veljače 2024. godine usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama kojima će nove, uvećane plaće, biti isplaćene u travnju za ožujak. Važnost ove reforme kojoj je osnovni cilj da zaposleni u tim službama dobiju jednaku plaću za jednak rad neovisno o tome u kojem resoru ili službi je netko zaposlen.

Reformom je obuhvaćeno 244.000 zaposlenih kojima će radna mjesta sada biti kategorizirana na jednostavniji način, a koeficijenti im se znatno povećavaju, odnosno povećavaju se plaće. Logika je bila da oni koji imaju manje plaće imaju veći rast, ali plaće rastu svima, naglasio je premijer RH.

Foto: Vlada RH

Primjerice, u državnoj službi će zaposlenima sa srednjom stručnom spremom prosječna plaća za ožujak ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, narasti za 47 posto, odnosno s tadašnji 791 euro na 1.161 neto, a najmanja sa 553 na 795 eura neto. Kod više stručne spreme rast prosječne plaće je od 48 posto, a kod visoke stručne spreme rast iznosi 28 posto.

U javnim službama plaća će rasti u prosjeku za oko 13,5 posto te će primjerice, za učitelje ona biti za 490 eura bruto viša, učitelju mentoru povećanje će biti 474 eura bruto, a višem asistentu 574 eura bruto.

Cijeli dokument možete pročitati OVDJE.

Uredba o načinu primjene standardnih mjerila u postupku vrednovanja i klasifikacije radnih mjesta u državnoj službi i javnim službama

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_02_22_351.html

Uredba o rasponima koeficijenata u platnim razredima u jedinstvenoj platnoj ljestvici u državnoj službi i javnim službama

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_02_22_352.html

Uredba o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj službi

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_02_22_353.html

Uredba o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_02_22_354.html

Izvor:

https://www.vecernji.hr/vijesti/ovo-je-osam-uredbi-kojima-se-reguliraju-place-zaposlenima-u-javnim-sluzbama-1748439

https://narodne-novine.nn.hr/

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)