Primorsko goranski savez o poslovanju i situaciji u HNK „Ivana pl. Zajca“ ili „kako od spornog stvoriti fakt“ (1. dio)

Republički sindikat radnika podržava stav PGS-a, štiti svoje članove i aktivno sudjeluje u razotkrivanju stanja unutar HNK „Ivana pl. Zajca“

Priopćenje PGS-a prenosimo u cijelosti.


Ponukani reagiranjem intendanta riječkog HNK „Ivana pl. Zajca“ Marina Blaževića na našu konferenciju za novinare  te sadržajem na Gradskom vijeću odbijenog Izvješća o poslovanju i raspravom vođenom na sjednici Vijeća, Klub vijećnika Primorsko goranskog saveza u nekoliko će nastavaka, u formi medijske i Facebook objave, objelodaniti sva saznanja, nedoumice i problematične situacije u riječkoj nacionalnoj kazališnoj kući vođenoj intendantskom rukom Marina Blaževića.

Naglašavamo da je sav sadržaj, što ćemo ga javnosti podastirati u nadolazećim danima, rezultat zajedničkog rada Primorsko goranskog saveza i čitavog niza zaposlenika „Ivana Zajca“, i to iz svih njegovih segmenata: sindikata koji djeluju u njemu, dramskih umjetnika, članica i članova orkestra, baleta, opere, Uprave, tehnike, marketinga i prodaje.

Ma koliko teško bilo shvatiti gospodinu Blaževiću – a nije, jer je, dakako, i sam vrlo svjestan svoje popularnosti u „radnoj zajednici“-  kritična masa nezadovoljstva u kazališnom kolektivu kuha već predugo i bilo je tek pitanje vremena kada će sva sila nezadovoljnih umjetnica i umjetnika, ali i ostalih zaposlenika, i sadašnjih i onih koji su svojevoljno ili voljom intendanta danas bivši, objeručke zagrabiti u Pandorinu kutiju što ju je otvorio sam Blažević.

Poslovanje, odnosno funkcioniranje ustanove financirane u najvećoj mjeri javnim novcem, a daleko najviše novcima Riječanki i Riječana, tema je od javnog interesa i ono u potpunosti mora biti lišeno bilo kakvih nejasnoća ili tajni. Istodobno, obaveza je gradskih vijećnika raspravljati i otvarati teme o gradskim tvrtkama i ustanovama, baš kao što je obaveza ravnatelja tih poduzeća i ustanova bez ikakve zadrške vjerodostojno podastirati podatke o svim razinama poslovanja, ali i odgovarati na sva pitanja gradskih vijećnica i vijećnika. A ne, gospodine Blaževiću, usred rasprave o Izvješću o poslovanju napustiti sjednicu Vijeća zbog drugih obaveza (u Vašem slučaju, zbog odlaska u Kazalište).

Gradska tvrtka ili ustanova, samo joj ime kaže, gradska je, nije ničija privatna prćija ili imovina. Intendant predstavlja osobu od javnog ugleda kojoj javni prostor ne bi smio služiti kao poligon za verbalna iživljavanja, a Gradsko vijeće za omalovažavanje gradskih vijećnika/ca koji, uzgred, po dužnosti istog imenuju i propituju rad kazališta. S obzirom na činjenicu da se intendant riječkog Kazališta sunovratio upravo na tu razinu, možemo samo zamisliti što sve na dnevnoj bazi proživljavaju i trpe djelatnici od te neprikosnovene i nedodirljive intendantske veličine.


I ma koliko intendant burno, nervozno, patetično i nekulturno reagirao na pitanja ili konstatacije vijećnica i vijećnika, morat će se naviknuti na njih. I to na sjednicama Gradskog vijeća, a ne na privatnim sjedeljkama na koje PGS-ove članice i članove Vijeća gospodin Blažević poziva.
Svoditi ovakve i slične rasprave ili polemike na osobnu razinu, a čemu je Blažević vrlo sklon, potpuno je pogrešno i služi isključivo bacanju prašine u oči te pokušaju maskiranja činjenica i mogućih stvarnih problema.

Gospodine Blaževiću, fakti su dokazivi


Poštovani intendante, o tome kakav ste kolega, koliko odgovoran intendant, ali prvenstveno kakav ste čovjek najbolje govori prva rečenica u dopisu što ga je, poslije Vašeg reagiranja na mrežnim stranicama Kazališta, a koje je potpisano s „Uprava“, i poslije sjednice Gradskog vijeća, Primorsko goranskom savezu uputilo i potpisalo nekoliko desetaka zaposlenika HNK, a glasi: „Stavovi izneseni u ‘reagiranju Uprave’ zasigurno ne odražavaju mišljenje svih članova Uprave koje se, po tko zna koji put, bez jasnog konsenzusa pa čak i bez bilo kakve prethodne konzultacije sviju članova, stavlja u naslov i potpis ovakvih objava“.

Gospodine Blaževiću, grmili ste s govornice Gradskog vijeća da Vas zanimaju samo fakti, da u Izvješću o poslovanju i uopće u javnosti iznosite samo fakte te da želite raspravljati samo o njima, faktima. Pa, evo, gospodine Blaževiću, već ovo je prvi fakt koji u potpunosti razotkriva Vaš moral i Vaš karakter. Vi, naime, kontinuirano lažete! A, na Vašu žalost, to je tek jedna u nizu laži, manipulacija i izbjegavanja iznošenja fakata. Recimo, poput slučaja prešućivanja honorara i ostalih troškova za gostujuće umjetnike u „Vježbanju života“. Dakle, ne samo za nažalost preminulu divu hrvatskog glumišta Miru Furlan već i mnoge druge honorarce u toj predstavi. Međutim, o „Vježbanju života“, tom u potpunosti propalom pokušaju da sami sebe postavite na neki u Vašoj glavi zamišljeni umjetnički pijedestal, i njegovim svekolikim dosezima nešto kasnije, u nastavcima koji slijede.

O manjkovima i viškovima


(Ne)racionalnost upravljanja Kazalištem, koja već dulje vrijeme uzrokuje ozbiljna neslaganja unutar kazališne kuće, pa čak i unutar same Uprave HNK-a, ne može se opravdavati ili “zamaskirati” nagradama koje su dobili umjetnici Kazališta svojom umjetničkom izvrsnošću. Isto tako, govoreći o temi aktualne (ne)racionalnosti upravljanja resursima (a zapravo izbjegavajući izravan odgovor na pitanje), nerazumno je pozivati se na dugove iz mandata bivših intendanata ili, pak, “potencijalnu mogućnost” dobivanja sredstava od asocijacija kojih je Kazalište član, a za članstvo u kojima HNK plaća nemalu članarinu.

No, hajmo malo konkretnije o brojkama. Navodite da je u 2020. godini ostvareno 2.723.024,00 kuna viška prihoda u odnosu na rashode te dodatnih 940.446,00 viška prihoda u 2021., te da ste nastavili sanaciju manjkova što su ih ostavili prethodni intendanti, a na sjednici Vijeća izrijekom ste spomenuli Nadu Matošević i Olivera Frljića. Međutim, postoje određene nejasnoće u matematici. Barem nama i desecima zaposlenika s kojima već tjednima komuniciramo, koji nam se javljaju, s kojima se nalazimo, s kojima izmjenjujemo e-mailove…

U rujnu 2020. godine javno ste izrekli da „…za 2020. godinu možete anticipirati  manjak od 3 milijuna kuna“. Odjednom, 2020. Kazalište završava s 2,723 milijuna kuna plusa.  Grubom računicom i jednostavnom logikom ispada da ste svoju katastrofičnu najavu s kraja 2020., u najtežoj riječkoj kazališnoj 2020., godini lockdowna, zatvorenog Kazališta, on line predstava… pretvorili u nezapamćen uspjeh ostvarujući plus od oko 6 milijuna kuna: ne samo da ste namaknuli 3 milijuna koja će, prema Vašim riječima, predstavljati manjak već ste uspjeli ostvariti i plus od 2,723 milijuna. Sve to od rujna do prosinca iste godine?! Netko bi laički mogao zaključiti – čudesno!


Uz to, nejasno je i Vaše stalno pozivanje na pokrivanje manjkova od Vaših spomenutih prethodnika. S jedne strane, poslije jedne i pol godine „de facto“ zajedničke intendature s Oliverom Frljićem tijekom sastanka sa zaposlenicima (dakle, postoje deseci svjedoka) izjavili ste da ste do tog trenutka sanirali oko 2 milijuna kuna naslijeđenog duga. S druge strane, 20. studenog 2020. godine „Novi list“ objavljuje da kumulirani dug doseže 7,3 milijuna kuna duga, da je Grad Rijeka od 2015. do 2020. na ime kreditnih obaveza HNK uplatio 3,9 milijuna kuna, čemu treba pridodati i 800 tisuća kuna što je iznos za koji je Grad Kazalištu umanjio porezni dug. Zbrojimo: 2 milijuna kuna saniranog duga iz vremena Nade Matošević plus 3,8 milijuna kuna kojima Grad plaća kreditne obaveze plus 800 tisuća kuna umanjenog poreznog duga = 6,6 milijuna kuna. A ukupan manjak iz vremena Nade Matošević iznosio je 4,3 milijuna kuna duga. Što Kazalište, tvrdite Vi, i dalje sanira i vraća?

Više kao zabavni isječak nego kao nužni fakt, prisjećamo se i kampanje kojom pozivate građanke i građane da Kazalištu doniraju novac, valjda kako bi opstalo. Ili barem kako bi u funkciju stavili nefunkcionalne sanitarne čvorove. Samo mali dodatak svemu ovome: u ožujku 2017. portal „Teatar.hr“ navodi da su četiri od pet nacionalnih kazališta godinu ranije ostvarila rast prihoda od prodaje ulaznica, a ono jedino koje nije upravo je riječki HNK s padom prodaje od čak 37 posto. Istina, pokušali ste to tada demantirati, ali bolje da niste s obzirom na uspjeh Vašeg demantija.


I za kraj ovoga dijela, često, prečesto se dičite podatkom da su i Kazališno vijeće i gradski odbori za kulturu te financije i proračun jednoglasno izglasavali Vaša financijska izvješća. Samo za podsjetnik, istu jednoglasnu podršku uživala je svojevremeno i Nada Matošević. Danas znamo, pa zahvaljujući i Vašem opetovanom inzistiranju na njoj, sudbinu njezine intendature.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)