Produljena primjena kolektivnih ugovora za državne i za javne službe

Predstavnici Vlade RH i sindikata u javnim i državnim službama u utorak su, u trećem krugu kolektivnih pregovora, otvorili pitanje materijalnih prava za predstojeće razdoblje, a očekuje se da će sindikalci na idućem sastanku iznijeti zahtjeve za povećanje materijalnih prava.

Pomoćnik ministra rada Dražen Opalić rekao je nakon sastanka s predstavnicima sindikata u državnim službama da je produljena primjena kolektivnog ugovora za državne i temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, koji su u međuvremenu istekli.

Stoga božićnice i dar za djecu, koji će biti isplaćeni u ponedjeljak, ostaju po starom pa će svi državni i javni službenici dobiti 1.500,00 kuna za božićne blagdane, odnosno 600,00 kuna po djetetu.

Kolektivni ugovor o kojem sad pregovaraju socijalni partneri odnosit će se na buduće razdoblje, rekao je Opalić, napomenuvši da je u utorak prijepodne sastanak u virtualnom obliku održan sa sindikatima javnih službi, a poslijepodne u Ministarstvu sa sindikatima državnih službi.

“Otvorili smo priču o materijalnim pravima i očekujemo da na sljedećem sastanku sindikalna strana izađe s konkretnijim zahtjevima za povećanje materijalnih prava”, kazao je Opalić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je da će na sljedećem sastanku iznijeti konkretne prijedloge u vezi materijalnih interesa, nakon što dobiju podatke Fine.

Kad rastu troškovi, trebaju rasti i plaće

“Razgovarali smo da se, s obzirom na povećanje troškova života, moraju povećati plaće državnih i javnih službenika i namještenika”, rekao je Jagić, no zasad nije otkrio sindikalne zahtjeve.

“Imamo svoje zahtjeve, ali besmisleno bi bilo da ih dajemo u javnost dok ne dogovorimo sa socijalnim partnerima kakve su mogućnosti i koliko su realni”, kaže Jagić. No, s obzirom na rast BDP-a, sindikati očekuju da porastu i materijalna prava njihovih članova.

Poručio je kako je čvrst stav sindikata u državnim službama da ugovor mora biti potpisan na četiri godine bez obzira na najavljeno donošenje zakona početkom 2024. godine. Napomenuo je da će se za idući sastanak bolje pripremiti s obzirom na to da nisu dobili podatke koje su tražili, ali to nije stvar vladina pregovaračkog odbora, već Fine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako su dogovorili da zahtjeve neće javno iznositi dok ih ne predstave socijalnim partnerima.

Izvor:https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nastavljaju-se-pregovori-o-kolektivnom-ugovoru-otvorili-smo-pricu-o-materijalnim-pravima-15127041

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)