PROSVJED RADNIKA A1 HRVATSKA U ZAGREBU 07.10.2023.

Republički sindikat radnika (RSR) poziva sve svoje članove da se pridruže prosvjedu radnika A1 koji organizira Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST)

Prosvjed će se održati na Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. listopada 2023. u 11.00 sati ispred prodajnog mjesta A1 u Gajevoj ulici, u Zagrebu. 

Predsjednik Republičkog sindikata radnika (RSR) Ivan Majdak uputio je dopis podrške HST-u:

ZAHTJEVI HST-A

„A1 Hrvatska jedna je od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj, a stotine njezinih radnika rade za nedostojnu plaću. Minimalna plaća u A1 Hrvatska je 590 eura (u najnižem platnom razredu radi oko 400 radnika, odnosno 20% radnika tvrtke), a oko 70% radnika radi za plaću manju od prosječne plaće Republike Hrvatske. A1 Hrvatska krši Zakon o radu, daje nezakonite otkaze, pa čak i invalidima, te unatoč sudskim presudama i dalje nastavlja s istom praksom. Sve su ovo razlozi da na Dan dostojanstvenog rada tražimo pravo na dostojanstvene plaće i poštivanje prava radnika A1 Hrvatska“, istaknula je Vesna Mamić, predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija.

Najvažniji zahtjevi Hrvatskog sindikata telekomunikacija za Kolektivni ugovor su slijedeći: 

  • Usklađenje plaća s rastom troškova života 
  • Povećanje minimalne plaće za 100 eura – sa 590 na 690 eura u najnižem platnom razredu, odnosno razmjerno povećanje u svim platnim razredima
  • Postojeća prava npr. topli obrok, božićnica, prekovremeni rad, otpremnine i drugo, da budu zagarantirana Kolektivnim ugovorom, jer ih Uprava sada proizvoljno mijenja

„Radnici u A1 Hrvatska, u odnosu na kolege u Austriji, odnosno tvrtci majci, ne smiju biti radnici drugog reda! U A1 Austria radnici imaju kolektivni ugovor, plaće im se usklađuju s troškovima života i imaju dobar socijalni dijalog. Stoga pozivamo Poslodavca da napokon započne prave kolektivne pregovore, te da što prije potpišemo Kolektivni ugovor kojim će se urediti prava i plaće radnika A1 Hrvatska. Nažalost, Uprava A1 Hrvatska na to ne pristaje i tjera nas na ulicu“, pojasnila je Vesna Mamić, te dodala kako se strani vlasnici već godinama bogate na štetu hrvatskih radnika i njihovog životnog standarda.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)