Republika Hrvatska nije osigurala mjere za samozaposlene osobe i prekarne radnike

Republika Hrvatska nije osigurala mjere za samozaposlene osobe i prekarne radnike

Sve države članice EU osigurale su zaštitu samozaposlenih osoba i radnika na prekarnim poslovima od negativnih posljedica pandemije, što je vidljivo iz pregleda korištenja sredstava iz programa SURE. Međutim, Republika Hrvatska u svom zahtjevu za povlačenje sredstava iz programa SURE ovu skupinu radnika nije uključila ili je osigurana potpora u vrlo ograničenoj mjeri u smislu prihvatljivih sektora, trajanja i iznosa.

Broj radnika na nestandrnim poslovima u Republici Hrvatskoj značajno se povećava te nije prihvatljivo da se potpore za tu skupinu radnika, kako i na samozaposlene radnike, ne primjenjuju. Javni novac mora biti dostupan svima koji su pogođeni pandemijom, tim više jer je EU ponudila državama članicama novac kako bi se pomoglo upravo tim radnicima.

Na Vladi RH je da proširi mjere za očuvanje radnih mjesta odnosno očuvanja prihoda radnika na nestandarne radnike i samozaposlene osobe, što bi trebao biti i cilj državnih mjera – osiguranje potpore svim radnicima i građanima kako bi mogli prebroditi stanje krize uzrokovane koronavirusom.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)