Sindikati javnih i državnih službi odbili su Vladin prijedlog suspenzije rasta plaća

Vlada RH predložila je da se zbog gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa zaposlenima u javnim i državnim službama ne poveća osnovica u lipnju i listopadu 2020. godine za po dva posto, kao i da ostanu bez božićnice i regresa za ovu godinu.

Sindikati javnih i državnih službi odbili su u srijedu, 6. svibnja 2020. godine Vladin prijedlog suspenzije rasta plaća, nazivajući to štetnim i sramotnim, dok je resorni ministar poručio da Vlada ne predlaže smanjenje plaća već da se zbog neizvjesne ekonomske situacije odustane od dogovorenog rasta plaća.

Vilim Ribić ispred Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ustvrdio je da ni jedan ozbiljan ekonomist ne podržava smanjivanje ukupne potražnje ni primanja ljudi u javnim službama, ni jedna zemlja EU-a ne smanjuje primanja, a neke i podižu plaće u javnom sektoru.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da Vlada nema moralno pravo tražiti smanjenje plaća i materijalnih prava u javnim službama, a još manje ima prava tražiti da se ne povećaju plaće zaposlenima u odgoju i obrazovanju koji tek trebaju dostići razinu plaća ostalih u javnim službama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka poručio je da javni sektor izvlači zemlju iz krize, dok je dio sustava znanosti prenapregnut te u izvanrednim okolnostima radi izuzetno dobro, te bi se ovo bilo shvaćeno kao kazna. Radeka je kazao kako su zatražili da Vlada  povuče svoj prijedlog, da još jednom razmisle kuda to vodi i najavio da će se sindikati o svemu očitovati kad pisanim putem dobiju prijedloge.

Sindikati državnih službi također se oštro protive smanjivanju materijalnih prava policajcima, vatrogascima i carinicima, a Vladine prijedloge smatraju sramotnim.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić kazao je kako ne pristaju ni na jedan prijedlog Vlade, konstatirajući da su policajci, vatrogasci, pravosudni policajci i carinici uvijek na prvoj crti. Napomenuo je da ne traže nikakve povišice već samo žele da Vlada ispoštuje kolektivni ugovor i dodatak koji su već potpisani.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković također drži kako nema prostora za smanjenje prava njezina članstva te je napomenula da ako Vlada RH već ne može nagraditi ljude koji su podnijeli najveći teret epidemije na svojim leđima, ne bi bilo dobro ni da im smanjuje materijalna prava.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je nakon sastanka sa sindikatima da Vlada ne predlaže smanjenje plaća, već da se zbog neizvjesne ekonomske situacije suspendira dogovoreni rast plaća dva puta po dva posto do kraja godine. Napomenuo je kako očekivana povećanja plaća, koja su bila dogovorena prije krize prouzročene pandemijom, stavili bi do 31. prosinca u suspenziju. Predložio je da se odustane od najavljenog povećanja osnovice dva puta po dva posto, uz pripadajuća materijalna prava, dakle božićnice, regres i jubilarne nagrade. Pojasnio je da bi fiskalni učinci tog koraka doveli do uštede od preko milijardu kuna, a s obzirom na ekonomsku situaciju i ekonomske pokazatelje kao i projekcije pada PDV-a, moraju se  raditi uštede.

No, sindikati su to odbili, a Aladrović je najavio nastavak pregovora.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)