ŠVICARCI – besplatne tužbe za članove RSR

RSR je odlučio pomoći svim svojim članovima ali i svima onima koji to trenutno nisu, u podnošenju tužbi za povrat sredstava temeljem kredita koje su imali u CHF.

Nastavno na vijesti kako je Ustavni sud Republike Hrvatske dana  03.veljače 2021. godine  odbio ustavne tužbe banaka podnesenih protiv presuda Vrhovnog suda RH i Visokog trgovačkog suda RH donesenih u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak, obavještavamo svoje članove kako su svi koji su bili korisnici kredita u švicarskim francima dobili nedvojbeno pravo na privatne tužbe kojima trebaju ostvariti obeštećenje uslijed ništetnosti odredaba sklopljenih ugovora o kreditu u švicarskim francima.

Navedeno znači da svi ljudi koji su imali CHF kredit bilo koje vrste, bilo stambeni, bilo za motorno vozilo, bilo hipotekarni, bilo nenamjenski kredit bez hipoteke, imaju pravo na temelju privatnih tužbi dobiti sve preplaćene anuitete zbog rasta kamata i rasta tečaja CHF u njihovim kreditima. Osim preplaćenih iznosa u slučaju pokretanja postupka tužitelji imaju pravo i na zakonske zatezne kamate na preplaćene iznose.

Korisnicima kredita koji su izvršili konverziju kredita na temelju zakona, i koji do današnjeg dana nisu pokrenuli sudski postupak, predlažemo da sa pokretanjem sudskog postupka pričekaju do odluke Suda EU o njihovim pravima nakon konverzije.

Osim ništetnih ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi  i ništetnosti  ugovorene valutne klauzule u  CHF, banke su ugovarale i ništetne izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita, ali i ništetne ulazne naknade za obradu kredita, te korisnici kredita koji su imali kredit u CHF imaju pravo i te iznose koji su im naplaćeni potraživati u sudskom postupku.

U cilju zaštite svojih članova te pravne zaštite i upute glede ostvarivanja svojih prava pred nadležnim sudovima za povrat preplaćenih novčanih iznosa iz kredita ugovorenih u valuti CHF pozivamo sve naše članove koji su bili korisnici kredita u CHF da nam se jave.

Naime, RSR je za sve svoje članove osigurao besplatnu pravnu pomoć za korisnike kredita u CHF te im u dogovoru sa odvjetničkim timovima omogućio i pokretanje sudskih postupaka radi povrata preplaćenih novčanih iznosa iz kredita u CHF.

Kako bi ostvarili pravo na besplatnu pravnu pomoć te eventualno pokretanje sudskog postupka molimo Vas da se javite svojim sindikalnim povjerenicima koji će Vas uputiti na daljnje radnje u svrhu zaštite vaših prava i interesa.

Povjerenici kojima se možete obratiti za više informacija:

Dario Gajić | tel.:  099 / 249 – 3583 |e-mail: dario.gajic@rsr.com.hr
Ivana Majdak Topić| tel.: 099 / 461 – 1628 | e-mail: ivana.majdak@rsr.com.hr
Mihaela Kemenović | tel.: 099 / 461 – 1618 | e-mail: mihaela.kemenovic@rsr.com.hr
Ines Jelen | tel.: 099 / 359 – 9342 | e-mail: inesj2012@gmail.com
Petar Iskrić | tel.: 099 / 534 – 0360 | e-mail: petar.iskric@rsr.com.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)