Svjetski dan socijalne pravde – 20. veljače

Na današnji dan diljem svijeta se obilježava Svjetski dan socijalne pravde, a sve je započelo 2007. godine kada su Ujedinjeni narodi jednoglasnom odlukom donijeli rezoluciju kojom će se 20. veljače obilježavati taj dan. Time je, među ostalim, Opća skupština pozvala države članice da se u obilježavanju ovoga dana na nacionalnoj razini posvete aktivnostima kojima će senzibilizirati javnost o važnosti promicanja socijalne pravde, uklanjanja problema siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti te ukazati na potrebu osiguranja jednakih mogućnosti za sve.

Rezolucijom UN-a kojom je 20. veljače proglašen Svjetski dan socijalne pravde društveni razvoj i socijalna pravda se prepoznaju kao neophodni elementi u ostvarivanju i očuvanju mira i sigurnosti između i unutar država, a s druge strane navodi se i kako one ne mogu biti ostvarene bez osiguranja mira i sigurnosti te poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

UN u navedenom dokumentu također navodi i kako se za održavanje društvenog razvoja i socijalne pravde treba osigurati održivi gospodarski rast u širem kontekstu. Nadalje, Rezolucija prepoznaje potrebu ujedinjavanja međunarodne zajednice u iskorjenjivanju siromaštva, povećanju zaposlenosti i dostojanstvenog rada, osiguravanju ravnopravnosti spolova te omogućavanju jednakih mogućnosti, društvenog blagostanja i pravde za sve.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je “Prevladavanje prepreka i otvaranje mogućnosti za socijalnu pravdu“ (Overcoming Barriers and Unleashing Opportunities for Social Justice) s ciljem jačanja globalne solidarnosti i izgradnje povjerenja u vladajuće strukture s naglaskom na osnaživanje dijaloga s državama članicama, mladima, socijalnim partnerima, organizacijama civilnog društva, organizacijama UN-a i ostalim nositeljima vlasti. Tako će ovogodišnje globalne aktivnosti pružiti mogućnost stavljanje naglaska na jačanje socijalnih usluga i zaštitu prava radnika vodeći računa o otvaranju mogućnosti za nova ulaganja i osiguravanje dostojanstvenog rada s fokusom na zelenu, digitalnu i ekonomiju brige te posebno mlade.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)