U Europi stres na radnom mjestu u porastu od pandemije bolesti COVID-19

EU OSHA (Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu) objavila je rezultate istraživanja u okviru obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. listopada. Rezultati upućuju na uzročnike stresa koji negativno utječu na mentalno i fizičko zdravlje radnika, kao i na mjere sigurnosti i zaštite zdravlja koje se primjenjuju na radnim mjestima.

Čak 44 % radnika navodi da se stres na njihovu radnom mjestu povećao zbog pandemije, kao što pokazuje istraživanje EU-OSHA-e među radnicima pod nazivom OSH Pulse — sigurnost i zdravlje na radu nakon pandemije.

Prilično velik broj radnika naveo je brojne zdravstvene probleme povezane s radom koji se obično pripisuju stresu, i to: 30% ispitanika navelo je barem jedan zdravstveni problem (opći umor, glavobolje, naprezanje očiju, probleme ili bolove u mišićima) koji je nastao ili se pogoršao zbog rada. Gotovo polovina ispitanika (46 %) izjavila je da rade pod velikim vremenskim pritiskom ili da su preopterećeni. Ostali su čimbenici stresa loša komunikacija ili suradnja unutar organizacije i nedostatak kontrole nad radnim ritmom ili radnim postupcima. 

Međutim, razgovori o mentalnom zdravlju više nisu tabu. Kako navodi 50 % radnika, pandemija je olakšala razgovore o toj temi na poslu. Ipak, neki radnici nerado govore o tome kako se osjećaju. Dok je 59 % radnika izjavilo da im nije neugodno razgovarati o svojem mentalnom zdravlju s rukovoditeljem ili nadređenim, 50% njih zabrinuto je da bi otkrivanje nekog problema s mentalnim zdravljem moglo negativno utjecati na njihovu karijeru.

Govoreći o inicijativama i aktivnostima za sprječavanje ili suzbijanje tih rizika na radu, 42 % ispitanika reklo je da su na njihovim radnim mjestima dostupne informacije i edukacija o dobrobiti i o prevladavanju stresa. Dostupna su i savjetovanja i psihosocijalna pomoć (38 %), kao i aktivnosti podizanja svijesti i drugi oblici informiranja o sigurnosti i zdravlju na radu (59 %).

Saznajte više o istraživanju OSH Pulse

Pročitajte izvješćesažetak i izvješća po zemljama

Pronađite sve rezultate za EU na jednom mjestu u ovoj infografici

Izvor: https://osha.europa.eu/hr/highlights/new-eu-survey-reveals-workplace-stress-rise-europe-covid-19?_cldee=gpBy5YQPvxHUkNQoiXXO2ZX42zDk3JnQcRVH8sXHKCQ&esid=3e000658-dc4a-ed11-9f86-005056b81fae&pk_campaign=oshmail_2022_10&recipientid=lead-f6a65c1e8615e91180dd005056ba280a-ac44a44ea0274455a74c9436e23b9f67

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)