Visoki troškovi života brinu 91 posto Hrvata

Prema zadnjem istraživanju Eurobarometra pokazalo se da sve veći troškovi života brinu čak 93 posto građana Europske unije, točnije sedam od deset ispitanika, s najvećim rezultatima u Grčoj 100 posto, Cipru 99 posto te Italiji i Portugalu obje 98 posto, a u Hrvatskoj 91 posto. Rast cijena energije i hrane osjeća se u svim skupinama ljudi. Druga najčešća briga s 82 posto je prijetnja od siromaštva i socijalne isključenosti, koja je u Hrvatskoj čak 87 posto, slijede klimatske promjene i širenje rata u Ukrajini na druge zemlje s 81 posto.

Građani očekuju da Europska unija nastavi donositi politike kojima će se ublažiti učinak uzastopnih kriza koje su pogodile Europu no građani za sada nisu zadovoljni akcijama poduzetim na europskoj i nacionalnoj razini.

Gotovo polovina stanovništva EU, njih 46 posto, kaže da se njihov životni standard već smanjio kao posljedica pandemije COVID-19, ruske agresije na Ukrajinu i rasta troškova života. S druge strane 39 posto ispitanika još nije osjetilo smanjenje životnog standarda, no očekuju da će se to dogoditi u 2023. godini. U odnosu na jesen 2021. godine, udio građana koji imaju poteškoće s plaćanjem računa se povećao za čak devet posto (sa 30 na 39 posto), u Hrvatskoj čak 57 posto.

Milijuni ljudi ne mogu si priuštiti uključivanje grijanja ove zime jer energetske tvrtke ostvaruju rekordnu dobit, ali EU-ov porez na nepredviđenu dobit je neprimjetan i još uvijek ga mnoge države članice ne primjenjuju..

Eurobarometar Europskog parlamenta za jesen 2022. proveo je Kantar između 12. listopada i 7. studenog u svih 27 država članica. Anketa je provedena licem u lice, uz video intervjue (CAVI) koji su dodatno korišteni u Češkoj i Danskoj. Ukupno je obavljen 26.431 intervju. Rezultati su ponderirani  prema broju stanovnika u svakoj zemlji.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)