Zajedno za veće plaće – prosvjed u Splitu 18.07., Vukovarska 35a

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) i Republički sindikat radnika (RSR) održali su prosvjedni skup „Zajedno za veće plaće“. Ovo je drugi prosvjed potpore radnicima Hrvatskog telekoma d.d. (HT) čiji Kolektivni ugovor je istekao 30. lipnja ove godine, a Uprava Hrvatskog Telekoma nije spremna prihvatiti uvjete Sindikata i još nema dogovora o novom Kolektivnom ugovoru.

Zahtjeve Sindikata prezentirali su članovi pregovaračkog odbora Vesna Mamić, predsjednica HST-a, Ivan Majdak, predsjednik RSR-a i Viktor Vanek, zamjenik predsjednice HST-a.

Kolektivni ugovor HT d.d. je prestao važiti 30. lipnja, ali temeljem Zakona o radu, još tri mjeseca, do 30. rujna, traje produžena primjena, odnosno vrijede sva dosadašnja radna i materijalna prava radnika.

Sindikati traže:

  • usklađenje minimalnih plaća za radna mjesta koja su raspoređena u 8 platnih razreda i čije se donje granice nisu mijenjale od 2011. godine
  • usklađenje plaća s rastom troškova života svakih 6 mjeseci za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora. 

„Ne pristajemo na zahtjev Uprave HT-a da se 40 sati rada tjedno umjesto na pet dana rasporedi na 6 dana u tjednu i tako odrađuje svaki radni vikend i radi 52 dana više nego do sada,“ istaknula je 
Vesna Mamić, predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija. 

Kakav posao rade i koliko su za to plaćeni u najprofitabilnijoj kompaniji u Republici Hrvatskoj javnosti su rekli radnici Hrvatskog telekoma iz regije jug, Gverino s Lastova i Egon iz Splita.

„Onaj slogan ‘živjeti zajedno’, e pa probajte vi živit s 5.400 kuna nakon 24 godine rada“, poručio je tehničar Egon.

„Poslodavac hoće pokazati samo svoju verziju istine. Oni mogu zaustaviti neke informacije, ali ne mogu zaustaviti sve radnike da kažu istinu“, rekao je Viktor Vanek, zamjenik predsjednice HST-a te je iznio primjer njihove kolegice koja je 25 godina djelatnica HT-a.

„Mailom je zatražila povećanje plaće, odgovorili su joj da se ne uklapa u politiku karijernog puta, a vi znate što to znači“, rekao je pred okupljenim radnicima koji su ga podržali zvižducima i isticanjem transparenata.

„Nikada u povijesti Hrvatske nije se dogodilo da radnik Hrvatskog Telekoma radi za minimalac, naglasio je Ivan Majdak, predsjednik Republičkog sindikata.

„I nikada više poslije ovog kolektivnog ugovora toga neće biti, to je naša poruka iz Splita. Neće više podcjenjivati radnike“ – naglasio je i dodao kako je sramotno da ovakav način, na ulici traže minimum da prehrane sebe i svoje obitelji.

Za razdoblje od slijedeće dvije i pol godine Uprava HT-a nudi: 

  • povećanje plaće samo u 1. platnom razredu s 4.000,00 kuna na 4.300,00 neto(Uprava HT manipulira s podacima o visini minimalne plaće kada umjesto iznosa plaće daje podatak o primanjima u koja uračunavaju i dodatke koji nisu plaća).
  • povećanje primanja isplatom socijalnih dodataka – mjesečne naknade za topli obrok od 416,00 kuna neto i fiksnog inflacijskog dodatka na plaću od 500,00 kn bruto (cca 300,00 kn neto). Ovi dodaci nisu plaća, pa ne ulaze u osnovicu za bolovanje, za bonus, za kreditnu sposobnost, a neoporezive isplate ne ulaze niti u osnovicu za mirovinu). 

Iako prosječna plaća u Hrvatskom Telekomu iznosi 9.300,00 kuna neto, na žalost, uključujući i agencijske radnike, oko 70% radnika Hrvatskog Telekoma ima plaću nižu od prosjeka Republike Hrvatske. Uključujući i agencijske radnike procjenjujemo da oko 800 radnika radi za osnovnu plaću od 4.000,00 – 4.300,00 kuna neto.  To su radna mjesta: agent u službi za korisnike, tehničar na terenu i prodavač u dućanu. 

Poručujemo Upravi HT-a i DT-a:

Naš rad vrijedi puno više (Unsere Arbeit ist viel mehr wert!)

​​​​​​​​​​​​​​Pregovori za novi Kolektivni ugovor još uvijek traju, ali pregovarački odbor Poslodavca (za sada) odbija materijalne zahtjeve Sindikata uz objašnjenje da njihove informacije s terena govore: 
1) da su radnici zadovoljni ponudom Uprave,

2) radnici se boje za svoju egzistenciju i neće se usuditi ići u prosvjede, sindikalne akcije i štrajk.

Poslodavac svoje mišljenje temelji na anketi zadovoljstva i na procjeni voditelja, a Sindikati na svakodnevnom razgovoru s radnicima. Netko od nas ima krive informacije!?

​​​​​​​Radnici Slavonije su u Osijeku 25. lipnja rekli što misle o ponudi Poslodavca, a također i danas, 18. srpnja, rekli su to i radnici HT-a iz regije jug.

Kako sada pregovori teku, čeka nas vruća jesen kada ćemo na ulici morati dokazivati da profit dioničara nije važniji od plaća radnika, koji taj profit stvaraju. Mi znamo i želimo raditi, ali taj rad treba pošteno platiti.

Nakon Osijeka i Splita, prosvjed će se održati u Rijeci i u Zagrebu.

Više informacija na poveznicama:

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/prosvjed-radnika-hrvatskog-telekoma–800-radnika-radi-za-placu-oko-4-000-kuna–a-70-posto-ih-ima-manju-od-prosjeka-/139592

https://slobodnadalmacija.hr/split/poceo-prosvjed-ht-ovaca-u-splitu-nezadovoljstvo-izrazili-transparentima-ne-pristajemo-na-zahtjeve-uprave-skupilo-se-stotinjak-radnika-1209319

https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-ht-ovci-u-ponedjeljak-izlaze-na-ulicu-zbog-mizernih-placa-ne-pristajemo-na-rad-6-dana-u-tjednu-1208773

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)