Zaštita zdravlja i sigurnosti na radu treba biti temeljno pravo

Međunarodna organizacija rada (MOR) održat će konferenciju u lipnju 2021. godine stoga vodeći svjetski stručnjaci za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu pozivaju da zdravlje i sigurnost radnika na radu kao temeljno pravo bude na dnevnom redu Upravnog odbora MOR-a.

MOR je 2019. godine usvojio deklaraciju, koju su jednoglasno usvojile vlade, radnici i poslodavci, u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti svih radnika na radu. Collegium Ramazzini, najviše nezavisno međunarodno tijelo stručnjaka za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu te okolišnu medicinu, poziva MOR da hitno provede odluke donesene na Međunarodnoj konferenciji rada, održanoj 2019. godine, najbolje na Konferenciji 2021. godine.

Konferencija je prilika da se podigne zdravlje i sigurnost na radu na razinu najviših međunarodnih standarda rada i poveća odgovornost vlada i poslodavaca za spašavanje života na radu te da veći broj zemalja ratificira ključne konvencije o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.

Dugo je zaštita radnika od ozljeda i bolesti na radu imala je daleko niži status od drugih temeljnih prava. Davanjem pravnog statusa sigurnosti i zdravlju na radu, kakav i zaslužuje, ispravit će se povijesna greška, te će se osnažiti napori da se pandemija COVID-19 stavi pod kontrolu.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)