COVID 19 – profesionalna bolest ili ozljeda na radu

Eurostat je objavio statističko izvješće o pravnom statusu COVID -19, odnosni priznaje li se kao ozljeda na radu i/ili profesionalna bolesti na nacionalnoj razini. Takvo priznavanje odlučujući je faktor u priznavanju socijalnog osiguranja, odnosno prava na iznos naknade za vrijeme bolovanja, kao što je to u Hrvatskoj. Prema rezultatima istraživanja, svih 27 država članica EU-a razmatra profesionalni rizik od COVID-19.

Međutim, postoje razlike u načinu na koji će se to pitanje istraživati (ozljeda na radu i/ili profesionalna bolest) i koji su sektori i zanimanja uključeni u ovo moguće priznavanje (ograničeno na zdravstveni sektor ili prošireno na druge sektore). 

Istraživanje pokazuje da 17 zemalja EU prepoznaje COVID-19 kao profesionalnu bolest (Bugarska, Cipar, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Mađarska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Švedska), dok ga Italija, Slovenija i Španjolska vide kao ozljedu na radu.

Ovisno o nacionalnim kriterijima, Austrija, Belgija, Danska, Njemačka i Finska bolest COVID-19 mogu smatrati ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću.

Grčka i Irska ju također povezuju s poslom, ali ne navode može li se smatrati ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću.

Izvješće, koje odražava stanje iz lipnja 2021. godine, također uključuje informacije o gospodarskim sektorima i zanimanjima te nacionalne kriterije koji se primjenjuju. Dok je u nekim zemljama EU moguće prepoznati rizik od COVID-19 u svim gospodarskim sektorima i zanimanjima, u drugima se to može priznati samo u određenim gospodarskim sektorima i zanimanjima.

Izvor: Eurostat: EU countries recognise occupational risk of COVID-19

Statističko izvješće Eurostata: Possibility of recognising COVID-19 as being of occupational origin at national level in EU and EFTA countries

Više za RH: 

https://hzzo.hr/obavijest-osiguranicima-koronavirus-covid-19

https://hzzo.hr/ozljede-na-radu-i-profesionalne-bolesti-specificna-zdravstvena-zastita/2-profesionalna-bolest

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)