Dio sindikata odbio prihvatiti Vladin prijedlog o dodatku TKU

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i javnim službama prihvatili su prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru, naglasivši kako se radi o odgovornosti i solidarnosti, te su ispregovarali i isplatu regresa u novcu, a Sindikati zaposlenih u zdravstvu su ga odbili.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potvrdio je da je s javnim službenicima postignut dogovor. Kazao je kako je natpolovičnom većinom prihvaćen prijedlog što se tiče same suspenzije isplate, 2% + 2% ove godine. Oko regresa zauzeto je stajalište da će se ipak, kao i do sada isplatiti 1.500,00 kuna na račune građana. Ministar je naglasio da će se pregovori s državnim službenicima nastaviti u petak, te da očekuje da će oni završiti  jednako kao i sa sindikatima javnih službi. 


Nakon pregovora, Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, istaknula je da se većina sindikata izjasnila da će prihvatiti takav dodatak TKU, međutim da Hrvatski liječnički sindikat to neće prihvatiti. Da dodatak TKU također neće prihvatiti izjasnili su se i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat Preporod, a i  državni službenici i sindikat socijalne skrbi.

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, rekao je kako je pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 posto svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo ponudu Vlade o sklapanju dodatka temeljnog kolektivnog ugovora.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenog sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade, a 11 posto je bilo protiv.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, poručio je uoči pregovora da su članovi njegova sindikata sa 74,54% odbili prihvatiti suspenziju povećanja osnovice plaće za 2% u lipnju i 2% u listopadu, te isplatu ovogodišnjeg regresa putem CRO kartice. 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)