Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

Sud u Zürichu zaključio je kako su švicarski poslodavci dužni svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine.

Tužbu protiv tvrtke podnio je jedan zaposlenik koji je tražio odštetu za rad od kuće, dok je tvrtka  ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti dio stanarina. 

Međutim, sudac je iznio zaključke koji su drugačiji od argumenata tvrtke, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za odštetu. Prema presudi je tvrtka dužna platiti odštetu i to retroaktivno 150 franaka mjesečno.

Eksperti smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme korona virus krize. Ističu da zaposleni imaju pravo na odštetu ako su prinuđeni, ne svojom voljom, raditi od kuće, a da onaj tko to čini na osnovu vlastite volje ne bi na to imao pravo. Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)