Europska komisija objavila Akcijski plan o načinu provedbe Europskog stupa socijalnih prava

Europska komisija objavila Akcijski plan o načinu provedbe Europskog stupa socijalnih prava (EPSR). Potreba za socijalnijom Europom nikada nije bila jača. Pandemija korone samo je na površinu izbacila probleme Europe izgrađene na nesigurnom radu, niskim plaćama i loše financiranim javnim službama.

Prijedlozi u akcijskom planu bi mogli polagano podići ekonomski i socijalni standard širom Europe. Od kad je usvojen Europski stup socijalnih prava prije četiri godine, sindikati su tražili akcijski plan kako bi se ESSP proveo.

Akcijski plan sadrži većinu mjera i alata uključujući ambiciozne ciljeve što se tiče zapošljavanja, vještina i rodne ravnopravnosti te temeljnih zakonodavnih inicijativa. No u planu su potrebni snažniji prijedlozi za sprječavanje svih oblika prekarnog rada, za zajedničke EU standarde o socijalnoj sigurnosti kao i predanost stalnoj potpori radnim mjestima i plaćama sve dok ne počne stvarni oporavak.

Akcijski plan o načinu provedbe Europskog stupa socijalnih prava trebao bi predstavljati početak novog društvenog poretka za koje je potrebno novo ekonomsko i socijalno upravljanje EU-om, s novim parametrima i pravilima, s agendom usmjerenom na ljude, s ciljem povećanja javne potrošnje i ulaganja za potporu zelenim i digitalnim tranzicijama. Puna zaposlenost, pravedne i sveobuhvatne tranzicije, poboljšanje životnih i radnih uvjeta i jačanje socijalne zaštite trebali bi biti u središtu novog okvira upravljanja kako bi se ljudi i države članice povezali solidarnošću, jednakošću i održivošću.

Izvor:

https://www.eesc.europa.eu/en/news-media/news/action-plan-how-implement-european-pillar-social-rights

https://www.etuc.org/en/pressrelease/action-plan-bring-socially-fairer-europe

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)