Europska komisija predlaže 81,4 milijarde eura financijske potpore iz instrumenta SURE za 15 država članica

Europska komisija dostavila je Vijeću prijedloge odluka o dodjeli financijske potpore iz instrumenta SURE u iznosu od 81,4 milijarde eura za 15 država članica. Instrument SURE iznimno je važan element sveobuhvatne Komisijine strategije za zaštitu građana i ublažavanje ozbiljnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. To je jedna od triju sigurnosnih mreža koje je Europsko vijeće dogovorilo radi zaštite radnika, poduzeća i zemalja.

Nakon savjetovanja s državama članicama koje su zatražile potporu i procjene njihovih zahtjeva, Komisija predlaže Vijeću da odobri dodjelu financijske potpore kako slijedi:

Belgija7,8 milijardi eura
Bugarska511 milijuna eura
Češka2 milijarde eura
Grčka2,7 milijardi eura
Španjolska21,3 milijarde eura
Hrvatska1 milijarda eura
Italija27,4 milijarde eura
Cipar479 milijuna eura
Latvija192 milijuna eura
Litva602 milijuna eura
Malta244 milijuna eura
Poljska11,2 milijarde eura
Rumunjska4 milijarde eura
Slovačka631 milijun eura
Slovenija1,1 milijarda eura

Instrument SURE raspolaže s ukupno 100 milijardi eura za financijsku potporu svim državama članicama. Komisija je Vijeću dostavila prijedloge odluka o dodjeli financijske potpore u iznosu od 81,4 milijarde eura za 15 država članica.

Zajmovi državama članicama iz instrumenta SURE temeljit će se na sustavu dobrovoljnih jamstava država članica. Komisija očekuje da će postupak finalizacije sporazuma o jamstvu država članica s Komisijom uskoro biti dovršen.

Komisija je 2. travnja 2020. predložila instrument SURE u okviru odgovora na pandemiju koronavirusa. Države članice u Vijeću donijele su 19. svibnja 2020. Uredbu o uspostavi instrumenta SURE.

Doprinos svake države članice ukupnom iznosu jamstva odgovara njezinu relativnom udjelu u ukupnom bruto nacionalnom dohotku (BND) Europske unije na temelju proračuna EU-a za 2020.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)