Europski klimatski pakt za zeleniju Europu

Europska komisija pokrenula je europski klimatski pakt koji je zamišljen kao platforma koja će svima omogućiti da dijele informacije, raspravljaju, aktivno sudjeluju u rješavanju klimatske krize i priključe se pokretu za zaštitu klime koji u Europi sve više dobiva na važnosti. Klimatski pakt je zasnovan na inicijativu EU kojom poziva građane, zajednice i organizacije da se angažiraju u borbi protiv klimatskih promjena i izgradnji zelenije Europe. Komisija uvodi politiku i propise koji su potrebni za sustavne promjene, ali rješenja opisana u zelenom planu mogu biti uspješna samo ako se svi uključe i aktivno doprinose.

Europska komisija je europski klimatski pakt prvi put najavila u političkim smjernicama predsjednice von der Leyen, objavljenima u srpnju 2019. godine. U Komunikaciji o europskom zelenom planu u prosincu 2019. godine dodatno su razrađeni ciljevi klimatskog pakta. Rezultati otvorenog javnog savjetovanja koje je trajalo od ožujka do lipnja 2020. godine pridonijeli su pripremi danas objavljene Komunikacije.

”Europski klimatski pakt okupit će sve one koji žele nešto poduzeti za dobrobit našeg planeta. U borbi protiv klimatskih promjena svatko od nas može nešto poduzeti i svi možemo doprinijeti. Namjera je svima u Europi pomoći da daju svoj doprinos u svakodnevnom životu, dati im priliku da se aktivno uključe u zelenu tranziciju i inspiriraju jedni druge” izjavio je izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans.

Europski klimatski pakt omogućuje ljudima svih zanimanja i iz svih društvenih slojeva da se povežu i kolektivno razvijaju i provode rješenja za klimatske probleme, od najmanjih do najvećih. Pakt je otvorena, uključiva i rastuća inicijativa za zaštitu klime. Regije, lokalne zajednice, industrija, škole i civilno društvo pozvani su da razmjenjuju informacije o klimatskim promjenama i uništavanju okoliša te o tome kako se nose s tim problemima koji nam ugrožavaju egzistenciju.

Komisija danas objavljuje otvoreni poziv pojedincima i organizacijama da postanu ambasadori klimatskog pakta. Ambasadori klimatskog pakta svojim će primjerom motivirati svoju zajednicu da se angažira u zaštiti klime. Ideja iza klimatskog pakta je pomoći u širenju znanstveno utemeljenih informacija o klimatskim promjenama i dati praktične savjete građanima za donošenje odluka u svakodnevnom životu. Podupirat će se lokalne inicijative i poticati pojedince i kolektive na preuzimanje konkretnih obveza zaštite klime kako bi se lakše došlo do potpore i osiguralo sudjelovanje.

U početnoj fazi prioritet će biti mjere u četiri područja koja donose neposrednu korist ne samo za klimu i okoliš već i za zdravlje i dobrobit građana: zelene površine, zelena mobilnost, energetski učinkovite zgrade i zelene vještine. Ciljevi pakta su otvoreni i razvijat će se na temelju ideja i doprinosa uključenih ljudi i organizacija. Održavat će se godišnji susreti na kojima će sudionici moći podijeliti svoje znanje i iskustvo.

Europski klimatski pakt službeno će pokrenuti izvršni potpredsjednik Frans Timmermans u videokonferenciji koja će se održati 16. prosinca od 9 do 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Bit će to prilika za predstavljanje prvih ambasadora europskog klimatskog pakta, raspravu o predstojećim obvezama u okviru pakta i izlaganja posebnih gostiju o onome što svatko od nas može poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena.

Više informacija

Europski klimatski pakt

Europski zeleni plan

Komunikacija o europskom klimatskom paktu

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)