Nova pravila za referendum

Prof. dr. sc. Sanja Barić, profesorica ustavnog prava s riječkog Pravnog fakulteta pozdravila je “konkretniju i pametniju regulaciju referenduma”, a očekuje da će ovaj prijedlog uskoro slijediti i ustavne promjene koje će precizirati koja su referendumska pitanja dopuštena, odnosno nedopuštena, i utvrditi nadležnosti Ustavnog suda nad čitavim procesom. Istaknula je kako je struka bila maksimalno konzultirana u izradu ovog zakona, te kako se u najvećem dijelu i radi o rješenjima struke.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, kazao je da su neka rješenja u skladu s onim što su sindikati tražili. Pozdravio je najavu da će Državno izborno povjerenstvo unaprijed ispitivati usklađenost referendumskog pitanja sa zakonom, no očekuje da će se jasno propisati i uvjeti ustavnosti referendumskih pitanja i kratak rok za ocjenu ustavnosti prije nego što se uopće pristupi prikupljanju potpisa, što zahtijeva izmjene Ustava. Pozdravio je produljenje roka za prikupljanje potpisa za referendum, no ne sviđa mu se to što predstavnici inicijativa ni ubuduće neće moći promatrati provjeru valjanosti prikupljenih potpisa.

„Svi smo svjesni velikog nepovjerenja građana u institucije, a ako želimo vratiti to povjerenje, izuzetno je važno da oni koji su prikupljali potpise mogu promatrati i njihovu provjeru“ uvjeren je Sever. Primjedbe ima i na mogućnost Sabora da odgovori protuprijedlogom na referendumsku inicijativu, o čemu bi se referendum provodio istovremeno s izjašnjavanjem o pitanju inicijative. Iz ovog rješenja Sever iščitava želju vlasti da “ukroti” referendumske inicijative. No najviše mu smeta to što je prijedlog utvrđen daleko od očiju sindikata, čija predstavnica, tvrdi, nijednom nije pozvana na sastanak radne skupine za izradu zakona iako je u nju imenovana.

„Vlasti su navikle preskakati one koji bi trebali biti ključni sugovornik u ranim fazama donošenja zakona, a ovdje je propust posebno velik jer je riječ o zakonu koji regulira pitanja neposredne demokracije“ tvrdi Sever.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)