Europski odbor za socijalna prava utvrdio kršenje prava na jednaku plaću u Hrvatskoj

 Europski odbor za socijalna prava (ECSR) utvrdio je kršenja prava na jednaku plaću i prava na jednake prilike na radnom mjestu u 14 od 15 zemalja. Te zemlje primjenjuju proceduru kolektivnih žalbi Europske socijalne povelje, a to su Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Portugal, Slovenija, uključujući Hrvatsku. Svih 15 zemalja o kojima je riječ imaju zadovoljavajuće zakonodavstvo koje priznaje pravo na jednaku plaću za jednaki rad, ali i upozorava da je utvrdio razna kršenja osim u slučaju Švedske.

Unatoč sustavima kvota i drugim mjerama, žene su i dalje podzastupljene na pozicijama u privatnim poduzećima na kojima se donose odluke. ECSR ističe da se rodna razlika u plaćama smanjila u nekim zemljama, ali i da napredak nije dovoljan.

Kršenja prava ponajprije su posljedica nedovoljna napretka u smanjenju rodne razlike u plaćama.

Rodna razlika u plaćama neprihvatljiva je u modernim društvima. Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić istaknula je da bi Europske vlade hitno trebale povećati napore kako bi osigurale jednake prilike na radnome mjestu te da bi više zemalja trebale koristiti Socijalnu povelju Vijeća Europe kao jedno sredstvo za ostvarenje tog cilja.

Pritužbe ECSR-u koji prati provedbu Povelje podnijela je međunarodna nevladina organizacija University Women of Europe (UWE).

ECSR navodi da su razna kršenja u tih 14 zemalja ponajprije posljedica nedovoljna napretka u smanjenju rodne razlike u plaćama, ali u nekim slučajevima i nedovoljne transparentnosti glede plaća na tržištu rada, neučinkovitih pravnih lijekova i nedovoljnih ovlasti i resursa nacionalnih tijela za rodnu jednakost.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)