Europski parlament poziva države članice da u potpunosti iskoriste europsku Garanciju za mlade

Priopćenje za tisak
Potrebni su dodatni resursi za potporu zapošljavanju mladih
Zastupnici pozivaju na zabranu neplaćenog stažiranja
Garancija za mlade mora postati obvezujući instrument kojim se osigurava da nitko ne bude zapostavljen

(EUROPSKI PARLAMENT) Nezaposlenost mladih u EU-u je u porastu i zastupnici žele da države članice poduzmu snažnije mjere za suzbijanje posljedica krize uzrokovane bolešću COVID-19 na mlade.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak, s 574 glasova za, 77 protiv i 43 suzdržana, Europski parlament poziva države članice da osiguraju da se mladima koji se registriraju za programe Garancije za mlade ponude „kvalitetna, raznolika i prilagođena radna mjesta, osposobljavanje ili stažiranje”.

S obzirom na to da je stopa nezaposlenosti mladih u EU-u u kolovozu 2020. iznosila 17,6 % (porast u odnosu na stanje prije nastupanja krize COVID-19, kada je iznosila 14,9 %) i da se očekuje da će i dalje rasti, Parlament poziva na povećanje sredstava za jačanje programa Garancija za mlade za razdoblje 2021. – 2027. Posljednji podaci za Hrvatsku pokazuju da je stopa nezaposlenosti mladih u lipnju iznosila 24,5 %. Za usporedbu, u Sloveniji je u istom mjesecu bila 16,9 %, u Grčkoj 39,3 %, dok je u Njemačkoj u kolovozu bila 5,8 %.

Zastupnici izražavaju žaljenje zbog toga što je u srpnju Europsko vijeće znatno smanjilo, s 15 % na 10 %, sredstva fonda ESF plus u okviru zajedničkog upravljanja namijenjena potpori mjerama za poticanje zapošljavanja mladih, što je „u suprotnosti s ciljem Unije da ulaže u mlade”.

Zabraniti neplaćeno stažiranje i naukovanje

Parlament osuđuje praksu neplaćenog stažiranja i naukovanja, s kojima se iskorištava rad mladih i krše njihova prava. Poziva Komisiju da predloži pravni okvir za učinkovitu i izvršivu zabranu tih praksi.

Borba protiv diskriminacije kako nitko ne bi bio zapostavljen

Zastupnici naglašavaju da bi Garancija za mlade trebala biti ugrađena u koherentan skup socijalnih politika i politika socijalne skrbi kako bi se osiguralo da različite podskupine mladih koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju imaju pristup tom programu. „Svaka diskriminacija s kojom se mladi suočavaju na bilo kojoj osnovi mora se aktivno suzbijati u okviru programa Garancija za mlade”, upozoravaju.

 Obvezujući instrument

Zastupnici izražavaju žaljenje zbog dobrovoljne prirode Garancije za mlade (trenutačno preporuka Vijeća) i pozivaju Komisiju da predloži instrument Garancija za mlade koji će biti obvezujući za sve države članice.

Kontekst

Od 2014. zahvaljujući programu Garancija za mlade, 24 milijuna mladih se osposobljavalo, obrazovalo ili radilo. Komisija je u srpnju 2020. predložila proširenje područja primjene na mlade mlađe od 30 godina, čime bi se pomoglo još većem broju ljudi u zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Jačanje Garancije za mlade znatno doprinosi tekućoj provedbi europskog stupa socijalnih prava.

Parlament je u srpnju 2020. podržao ukupna dodijeljena sredstva u iznosu od 145 milijuna EUR za Inicijativu za zapošljavanje mladih kojom se pruža potpora mladima koji žive u regijama u kojima je stopa nezaposlenosti mladih iznad 25 %.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)