Svjetski dan dostojanstvenog rada

Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. listopada, obilježava se širom svijeta. Ove godine, u kriznim uvjetima Vlada Republike Hrvatske odlučila je pokrenuti izmjene Zakona o radu, uz potporu raznih udruga poslodavca i organizacija, kao i pojedinaca koji godinama  nisu marili za liberalizaciju i fleksibilizaciju Zakona o radu.

Opravdanost takvog postupka kažu je nužnost preciznijeg uređenja rada na izdvojenom mjestu (rada od kuće), povećanju ili brisanju kvota sati za dopunski rad te boljem uređenju rada na određeno vrijeme, u čemu je Republika Hrvatska u samom europskom vrhu.

Stavovi Međunarodne konfederacije sindikata i Europske konfederacije sindikata, kao i stavovi hrvatskih sindikata su da se ova kriza, izazvana globalnom pandemijom bolesti COVID-19, ne smije zloupotrijebiti za bilo kakve oblike  smanjenja radničkih prava, uključujući i zakonske promjene, već upravo suprotno, da radnike treba dodatno zaštititi.

I dok svjetske, odnosno europske države čine sve da pomognu gospodarstvu i građanima, radnicima, da što lakše i bezbolnije, sa što manje posljedica „prebole“ ovu krizu, Vlada RH odlučila ju je iskoristiti za izmjene Zakona o radu.

Ove godine Svjetski dan dostojanstvenog rada hrvatski radnici obilježavaju ne samo u strahu i strepnji od bolesti, smrti, gubitka posla i gubitka ili smanjenja prihoda, nego im Vlada i poslodavci nameću još jednu dodatnu strepnju, strepnju od gubitka i smanjenja prava kroz izmjene ZOR-a.

Republički sindikat radnika očekuje da će ne samo članovi sindikata nego i najveći dio ostalih građana poduprijeti sindikalne napore da i kroz predstojeće pregovore  o izmjenama ZOR-a još snažnije zastupaju, brane i obrane radnička prava i interese.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)