Građani EU žele uvođenje minimalne plaće u Europskoj uniji

Na Konferenciji o budućnosti Europe, građani Europske unije zatražili su utvrđivanje minimalne plaće u Europskoj uniji. Tema je to o kojoj Europski parlament već vodi pregovore s Vijećem EU. Uvođenje minimalne plaće u EU prva je od 48 preporuka panela građana o snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, s ciljem da se osigura slična kvaliteta života u svim državama članicama.

Radnom skupinom konferencije za snažnije gospodarstvo, španjolska eurozastupnica Iratxe Garcia Perez rekla je kako je primjerena plaća ona koja ljudima omogućuje da rade i da pritom ne žive u siromaštvu.

25. studenoga prošle godine zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili su prijedlog o pravednim plaćama u EU, te utvrdili svoje stajalište u pregovorima s Vijećem da je potrebno utvrditi minimalan iznos plaća koje bi građanima omogućavao pristojan životni standard.

U tijeku su i pregovori Europskog parlamenta i Vijeća EU o Prijedlogu direktive o primjerenim minimalnim plaćama. Garcia Perez smatra da ruska invazija na Ukrajinu neće usporiti rad na Direktivi jer će samo ubrzati potrebu za donošenjem rješenja koje bi ublažile socijalne posljedice krize.

Minimalna plaća u Hrvatskoj trenutno je 3.750,00 neto, odnosno 4.250,00 kuna bruto, te je među pet zemalja s najnižim iznosom minimalne plaće u Europskoj uniji. 21 država članica ima zakonski propisanu minimalnu plaću, dok se u Danskoj, Italiji, Austriji, Finskoj, Švedskoj i Cipru ona određuje kolektivnim ugovorima.

Istovremeno, udio građana koji žive u siromaštvu, iako su zaposleni, povećao se s 8,3 posto 2007. godine, na 9,4 posto 2018. godine.

Izvor:  https://www.index.hr/vijesti/clanak/cofoe-gradjani-i-europski-parlament-zatrazili-uvodjenje-minimalne-place-u-eu/2346808.aspx

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)