Hoće li samozaposleni radnici imati pravo na kolektivno pregovaranje

Zastupnici Europskog parlamenta traže bolju zaštitu “pseudo” samozaposlenih radnika, uz uklanjanje poticaja tvrtkama koje svoje radnike lažno klasificiraju kao samozaposlene. 

Lažno ili pseudo samozapošljavanje uglavnom se odnosi na situaciju u kojoj tvrtke klasificiraju svoje radnike kao nezavisne izvođače, kako bi izbjegli plaćanje viših poreza i pružanje socijalnih benefita. Međutim, iako ih vode kao nezavisne izvođače, od njih očekuju da se ponašaju kao da su “tradicionalni” radnici, da slijede pravila koja reguliraju njihov radni dan i pridržavaju se rasporeda koje im tvrtka odredi. To se uglavnom odnosi na platformske radnike koji rade za Uber, Wolt i slične platforme.

Odbor Europskog parlamenta za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) održao je ovog tjedna raspravu s povjerenicom za unutarnje tržište Margrethe Vestager na kojem su ju ispitivali o nacrtu smjernica o pravima na kolektivno pregovaranje za samozaposlene.

Eurozastupnici žele osigurati da su prava samozaposlenih osoba, uključujući i one koji rade putem platformi, bolje zaštićena, posebno ako postoji neravnoteža moći između radnika i tvrtke za koju rade.

Brojni zastupnici inzistirali su na tome da bi nove odredbe trebale osigurati pravnu jasnoću za prava na pregovaranja te spriječiti lažno podugovaranje i poticaje koje radnike zadržavaju na ugovorima o samozapošljavanju, dok rade bok uz bok sa zaposlenicima koji obavljaju slične zadatke. Dio europarlamentaraca zalagao se za to da nove odredbe ne bi trebale potkopati postojeća pravila kolektivnog pregovaranja niti bi se trebale upuštati u nadležnosti koje pokrivaju socijalni partneri.

Povjerenica Vestager kazala je eurozastupnicima da će nove smjernice, koje bi trebale biti usvojene kasnije ove godine, jasno određivati kada se zakon o tržišnom natjecanju EU-a primjenjuje. Točnije, smjernice bi trebale pojasniti kada se ta pravila neće primjenjivati na samozaposlene, dopuštajući im da se bore za bolje uvjete rada bez straha od kršenja zakona o tržišnom natjecanju EU-a.

Vestager je također rekla da će smjernice nadopuniti prijedlog direktive predložene u prosincu 2021., a koja bi radnicima digitalnih platformi omogućila radna prava i socijalne naknade. Povjerenica je naglasila i da se o ovlastima i pravilima kolektivnog pregovaranja odlučuje na nacionalnoj razini, a ne u EU.

Pravila o tržišnom natjecanju EU-a ne primjenjuju se na kolektivno pregovaranje između radnika, uključujući lažne samozaposlene i poslodavce, ali oni koji su istinski samozaposleni smatraju se “poduzećima” prema zakonu EU-a o tržišnom natjecanju, pojašnjavaju u EP. Prema tome, ugovori koje samozaposleni kolektivno sklapaju riskiraju kršenje pravila tržišnog natjecanja. Cilj novih smjernica je pojasniti da se zakon o tržišnom natjecanju EU-a ne primjenjuje na kolektivno pregovaranje već na samozaposlene pojedince.

Izvor: https://novac.jutarnji.hr/novac/next/eu-zeli-omoguciti-samozaposlenim-radnicima-pravo-na-kolektivno-pregovaranje-15177536

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)