Hrvatska je u eurozoni druga zemlja po rastu cijena

 Prema podacima iz Državnog zavoda za statistiku Hrvatska je druga zemlja po rastu cijena u cijeloj Europskoj uniji. Iako inflacija usporava, u srpnju su u Hrvatskoj cijene u prosjeku rasle za 7,4 posto, a i cijene goriva. Te dvije komponente, prema Državnom zavodu za statistiku, najsnažnije doprinose još uvijek visokoj stopi inflacije u Hrvatskoj.

Krivulja inflacije se polako spušta, no sa 7,6 posto na godišnjoj razini Hrvatska je druga po prosječnom rastu cijena u Europskoj uniji, gora je samo Slovačka. S obzirom na to da znatan dio građana u Hrvatskoj najveći dio primanja troši upravo na hranu i piće ovo je vrlo ozbiljan problem.

Prema posljednjoj službenoj procjeni HNB-a prema kraju godine očekuje se usporavanje svih potkomponenti inflacije, odnosno njihova rasta, pa se isto tako može očekivati i za hranu i piće.

Ipak, neki vjeruju da su cijene hrane visoke jer mnogi love u mutnom pa zaključuju da će se najesen morati povlačiti jasni potezi, a to su rast plaća i mirovina.

Tim više što opet rastu i cijene goriva. Vlada RH je odlučila da benzin i dizel poskupljuju za pet centi po litri, pa sada litra osnovnog benzinskog goriva stoji 1,51 euro, a litra osnovnog dizela 1,41 euro. Litra plavog dizela poskupila je četiri centa – nova je cijena 87 centi.

Građani, očekivano, nisu oduševljeni. Mala je utjeha da raste i industrijska proizvodnja u Hrvatskoj: u lipnju je porasla za 2,4 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen rast započet u svibnju, kojemu je prethodilo šest mjeseci padanja.

U međuvremenu se pojavio problem što se tiče hrvatske poljoprivrede, odnosno širenje bolesti među životinjama, a i loši vremenski uvjeti tako da taj segment neće pozitivno utjecati na ovaj dio hranidbenog lanca, hranidbenim dijelom proizvoda koji dolaze s našeg, hrvatskog dijela tržišta.

Izvor: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/inflacija-u-hrvatskoj—794793.html

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)