Više od 60 posto očeva iskoristilo pravo na očinski dopust u 11 mjeseci

Dopust, koji je uveden 1. kolovoza 2022., prema podacima HZZO-a, u 11 mjeseci iskoristilo je 20.847 očeva. Uzme li se u obzir broj živorođene djece u tom razdoblju, može se reći da je više od 60 posto očeva iskoristilo svoje pravo, objavio je Središnji državni ured za demografiju i mlade.

 Od 1. kolovoza prošle godine očevi imaju pravo na dopust od 10 radnih dana za jedno dijete ili 15 u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istodobnog rođenja više djece, a pravom se mogu koristiti do navršenih šest mjeseci djetetova života.

 Očevima je preporuka da iskoriste to pravo, a poslodavcima obveza da ga omoguće, onima koji to ne učine prijete kazne od 10.000 do 50.000 kuna.

 Očevi koji odluče iskoristiti dopust imaju plaću u visini svoje pune plaće, na isti način kako je ona određena za rodiljni dopust. Plaća je na trošak državnog proračuna, ne na trošak poslodavca.

Dopust su najviše koristili očevi u dobi od 32. do 36. godine, i to oni iz Zagreba te Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije što je vidljivo prema podacima iz Središnjega državnog ureda.

Središnji državni ured ustrajno ponavlja važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/vise-od-60-posto-oceva-iskoristilo-pravo-na-ocinski-dopust-u-11-mjeseci/2486058.aspx

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)