Hrvatska ulazi u EU-ov program očuvanja radnih mjesta SURE

http://www.nhs.hr/_cache/6eecd946da823478b9b1eb76139110c6.jpg

SURE je jedna od triju sigurnosnih mreža vrijednih ukupno 540 milijardi eura koja je namijenjena očuvanju radnih mjesta, poduzećima i državama članicama. SURE instrument bit će dostupan nakon što sve države članice pruže svoja jamstva, u skladu s odnosnim udjelima u ukupnom bruto nacionalnom dohotku.

Vlada je ovlastila ministra financija za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19, odnosno ulazak u EK-ov program SURE. Jedan od njegovim ciljeva je pomoć u uspostavi shema za skraćeno radno vrijeme.

 Sporazum s Europskom komisijom, sklapa se temelju uredbe Vijeća EU-a o uspostavi Europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) nakon izbijanja bolesti COVID-19.  

Za financiranje zajmova državama članicama EK će se zadužiti na financijskim tržištima te zatim ta sredstva pozajmljivati državama članicama pod povoljnim uvjetima, odnosno države članice će na taj način iskoristiti pogodnosti snažnog kreditnog rejtinga i niskih troškova zaduživanja EU-a.

 Plenković: I hrvatske mjere uspješne; Aladrović: Za pravo nam daju podaci s tržišta rada

Premijer Andrej Plenković je na sjednici rekao da su i mjere hrvatske Vlade za očuvanje radnih mjesta polučile dobre rezultate. Po podatcima koje je iznio, za travanj je potporu od 4.000 kuna po zaposlenom koristilo 97 tisuća poslodavaca, za više od 550 tisuća radnika. Za ožujka su te brojke 87 tisuća poslodavaca i oko 500 tisuća radnika. Do sada je država za tu potporu izdvojila 3,8 milijardi kuna, a pribroje li se doprinosi to iznosi 5,5 milijardi kuna,

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da bi se do kraja lipnja taj iznos mogao popeti na 8,6 milijardi kuna te da učinkovitost vladinih mjera potvrđuju podaci s tržišta rada. Prema podacima zadnjih 14 dana pada broj nezaposlenih, a u odnosu na početak svibnja 13 i pol je tisuća više prijavljenih na mirovinski zavod.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)