Održan je sastanak sindikata, udruge poslodavaca i Vlade na temu skraćivanja radnog vremena

Meeting Room Management for Zoom, Teams & Skype for Business

U utorak, 2. lipnja, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je sastanak predstavnika sindikata, udruge poslodavaca i Vlade RH vezano uz mjeru skraćenog radnog vremena.

Tema sastanka je bila mjera očuvanja radnih mjesta i prihoda radnika kojom je, zbog privremenog poremećaja u poslovanju, moguće smanjiti broj radnih sati tjedno. U tom slučaju, poslodavac plaća odrađeno radno vrijeme, a država radniku nadoknađuje prihod za neodrađene sate.

Potpora za očuvanje radnih mjesta sastavni je dio Mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja je u ožujku privremeno obustavljena. Sada su krenuli pregovori sindikata, udruge poslodavaca i Vlade RH o njezinu redefiniranju. Mjera bi trebala biti oblikovana do sredine lipnja, a primjenjivala bi se s isplatom plaća u srpnju (za lipanj).

Sredinom svibnja Vijeće EU je usvojilo Uredbu o uspostavi Europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjivanja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) nakon izbijanja bolesti COVID-19. Uredbom će se državama članicama osigurati do 100 milijardi eura zajmova kao pomoć pri financiranju iznenadnih i znatnih povećanja nacionalnih javnih rashoda, nastalih od 1. veljače 2020., a povezanih s nacionalnim programima skraćenog radnog vremena i sličnim mjerama, među ostalim i za samozaposlene osobe, ili nekim zdravstvenim mjerama, osobito na radnom mjestu –  kao odgovor na krizu.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)