HT osmislio novi model rada- SmartWork

Hrvatski telekom d.d. (HT) je jedan od poslodavaca koji se tijekom pandemije korone odlično prilagodio  novonastaloj situaciji. Radilo se o reorganizaciji cjelokupnog poslovanja jer je 4000 radnika radilo od kuće. Ne samo da se poslodavac uvjerio u prednosti rada od kuće i odlične rezultate koje su ostvarili, radnici su jako pozitivno reagirali na nove uvjete rada. U ožujku su, u manje od 10 dana, uspješno reorganizirali čitavo poslovanje s više od 5000 radnika, omogućili su radnicima da rade druge poslove, uspjeli su sačuvati sva radna mjesta i još su radnicima kako bi lakše prebrodili krizu bonuse isplatili mjesec dana ranije. Iz svega navedenoga, 100 posto zaposlenika HT-a izjavilo je da su zadovoljni brigom kompanije u vrijeme korone, više od 90 posto ih je zadovoljno omogućenom ravnotežom privatnog i poslovnog života, a više od 80 posto smatra kako im je produktivnost jednaka ili veća dok rade od kuće.

Poučen lekcijama, u HT-u su osmisli novi model rada- SmartWork. SmartWork je model koji spaja najbolje od oba svijeta: rada od kuće i dolaska u ured.

Ivan Bartulović, član Uprave HT-a i glavni direktor za ljudske resurse predstavio je novi model i mogućnost biranja nekoliko rasporeda, a moguće su i neke kombinacije radnog rasporeda sukladno dogovoru i potrebama posla: 2 dana iz ureda – 3 dana od kuće, 3 dana iz ureda – 2 dana od kuće, 4 dana iz ureda – 1 dan od kuće, 1 tjedan iz ureda – 1 tjedan od kuće, 2 tjedna iz ureda – 2 tjedna od kuće.  Povremeni rad od kuće dogovara se s nadređenom osobom i dostupan je svim radnicima osim onima koji zbog prirode posla moraju raditi na terenu, poput tehničara ili onih u direktnoj prodaji. Pritom na nivou kompanije dugoročno se cilja omjer rada koji otprilike podrazumijeva da se 60% vremena radi iz ureda, a 40% vremena od kuće.

Rad od kuće ima svoje pogodnosti no zahtjeva visoku razinu osobne i profesionalne odgovornosti. Osim toga sporija je razmjena informacija unutar organizacije i to bilo koje organizacije, pa čak i one najdigitalnije.  Jedan od većih izazova rada od kuće jest izostanak interakcije među kolegama, one interakcije koja proizlazi iz fizičke prisutnosti i koja potiče komunikaciju, raspravu, kreativnost i inovaciju. Stoga je i došlo do ideje stvaranja novog modela rada SmartWork s ciljem da radnici, ali i kompanija dobiju najviše, kako po pitanju produktivnosti, tako i po pitanju ravnoteže osobnog i profesionalnog života, a samim time i zadovoljstva.

Ovdje se radilo o transformaciji u uvjetima za koje ne postoje unaprijed pripremljeni svi odgovori. HT se opredijelio  za ovu drugu opciju. Promijenili su više od 100 internih i eksternih procedura, u domove zaposlenika prevezli 1250 stolnih računala i laptopa, a djelatnici koji su radili u prodaji i dućanima prebačeni su na druge poslove te su nesmetano nastavili raditi.


Zbog svih radnika HT-a, djeca su mogla pratiti školu putem e-nastave, zbog njih su ljudi mogli raditi iz svojih domova, a obitelji, unatoč fizičkoj distanci, ostati povezane.  Tehničari su u nešto više od mjesec dana imali 63.000 izlazaka na teren. Njih ni COVID-19 pandemija, ni najjači potres u 140 godina, dapače čak ni jedan požar koji je bio rezultat potresa, nije spriječio da obavljaju svoj posao.
Najzahtjevnija grupa zaposlenika za prebacivanje na rad od kuće u HT-u je bila služba za korisnike. Ovakva promjena i rad od kuće svima su bili jedna velika nepoznanica – kako po pitanju organizacije tako i koordinacije poslovnih i privatnih obaveza u dužem vremenskom razdoblju.

Tijekom svibnja krenuo je dobrovoljni povratak zaposlenika u urede, a interes je, u početku, čak i nadmašio mogućnosti. Iz cijele situacije izašli su s vrijednom poukom.
Ova situacija koja je iziskivala temeljite sustavne, čak radikalne promjene, pokazala je za što je HT sposoban kao kompanija. Radnici su u proteklom razdoblju pokazali da mogu izaći na kraj i s najvećim izazovima, a HT se kao organizacija uvjerila u svrhovitost posla koji obavlja i koliko je povezanost koju pruža ključna – kako za poslovnu zajednicu, tako i za društvo i građane.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)