Iz primjene mjera o transparentnosti plaća biti će isključeno 69 posto hrvatskih radnika

Mjere transparentnosti plaća jedno su od vodećih obećanja von der Leyen, predsjednice Europske komisije. Prijedlog direktive objavljen je prošle godine u proljeće i to s zakašnjenjem od 460 dana. Prema podatcima Europske komisije dvije trećine radnika biti će isključeno iz primjene mjera o transparentnosti plaća koje predlaže Europska komisija.

Utjecaj te direktive daleko je od obećanog jer je Komisija obvezu izvješćivanja o plaćama između žena i muškaraca odlučila ograničiti na poslovne subjekte sa više od 250 zaposlenih. To bi značilo da će samo jedna trećina radnika biti pokrivena ovom obvezom o izvješćivanju o plaćama.

Utjecaj primjene mjera o transparentnosti plaća bi bio i manji u državama članicama koje imaju najveći jaz u plaćama žena i muškaraca (Estonija i Latvija) jer bi u njima samo jedan od 5 radnika bio pokriven mjerama transparentnosti plaća koje je predložila Komisija.

 Kako bi to izgledalo u zemljama u kojima bi predložene mjere imale najmanji utjecaj:

Čak i u Francuskoj, koja ima najveći broj radnika koji rade u velikim poslovnim subjektima, mjere bi se odnosile na manje od polovice zaposlenih. To je jedna od samo tri zemlje u kojima bi više od 35 posto radnika bilo pokriveno ovim mjerama. Ne samo da umanjuje utjecaj svojeg obećanja o transparentnosti plaća, već je Komisijin prag veći nego što propisuje nacionalno zakonodavstvo u 12 država članica u kojima se obveza izvješćivanja odnosi već i na poslovne subjekte sa 50 do 150 zaposlenih. Samo Njemačka ima viši prag od onog koji predlaže Komisija.

Kako bi se umanjio trošak primjene Komisija tvrdi kako je potrebno ograničenje odnosno prag. U prvoj godini primjene svakog poslodavca bi to u prosjeku koštalo između 315 i 500 eura, no to se smanjuje na manje od 100 eura u godinama koje slijede.

Kako sada izgleda, previše poslodavaca će biti u mogućnosti nastaviti prikrivati činjenicu da muškarcima isplaćuju veću plaću nego ženama za posao iste vrijednosti. Pravo na jednaku plaću ne bi smjelo ovisiti o veličini tvrtke u kojoj netko radi. Sada je na članovima Europskog parlamenta osigurati da ova Direktiva donese stvarnu promjenu za radnike, neovisno koliko zaposlenih ima određena tvrtka. 

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/67-workers-excluded-eu-equal-pay-policy

Više informacija:

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/society/20200109STO69925/razlika-u-placama-muskaraca-i-zena-definicija-i-uzroci

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)