Konferencija o budućnosti Europe

Na Dan Europe, 9. svibnja 2021. godine, pokrenut će se Konferencija o budućnosti Europe, projekt koji podrazumijeva niz rasprava koje vode građani, a omogućit će im da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti EU. Ovo je prva takva konferencija u EU. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu koji će omogućiti otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima o nizu prioriteta i izazova.

Dana 10. ožujka 2021. godine predsjednici Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća EU-a potpisali su zajedničku izjavu o Konferenciji o budućnosti Europe u kojoj je naveden otvoreni popis mogućih tema Konferencije. U njemu se spominju zdravlje, klimatske promjene i izazovi u području okoliša, socijalna pravednost, jednakost i međugeneracijska solidarnost, digitalna transformacija, europska prava i vrijednosti, uključujući vladavinu prava, izazovi migracija, sigurnost, uloga EU-a u svijetu te kako ojačati demokratske procese na kojima se temelji Europska unija. Predsjedništvo Konferencije čine predsjednici Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije, a osnovan je i Izvršni odbor u čijem su članstvu predstavnici te tri institucije, a sve odluke vezane za rad Konferencije donositi će konsenzusom. U svojstvu promatrača sudjeluju Odbor regija, Europski gospodarski i socijalni odbor, socijalni partneri i civilno društvo.

Izvršni odbor podržao je izradu višejezične digitalne platforme koja će građanima iz cijelog EU-a omogućiti doprinos Konferenciji. Zahvaljujući toj višejezičnoj digitalnoj platformi građani iz cijele Europe moći će od 19. travnja iznijeti svoja stajališta o bilo kojoj temi koju smatraju važnom za budućnost EU-a. Time će se građanima omogućiti da prvi put na razini EU-a iznesu svoje ideje, komentiraju ideje drugih ljudi, stvaraju događaje i sudjeluju u njima. Platforma će biti glavno čvorište Konferencije, mjesto na kojem će se okupljati i razmjenjivati svi doprinosi Konferenciji, uključujući decentralizirana događanja, panel-rasprave europskih građana i plenarna zasjedanja Konferencije.  

Posebnim mehanizmom povratnih informacija objedinit će se i analizirati ključna pitanja kako bi ih se moglo uzeti u obzir i tijekom panel-rasprava europskih građana i plenarnih zasjedanja Konferencije. Platforma će također pružiti informacije o strukturi i radu Konferencije, kao i resurse za organizatore događanja, uključujući popis ključnih događanja putem kojih će moći promicati svoje inicijative na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Izvor: ec.europa.eu

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)