Minimalna plaća za 2021. godinu iznosit će 4.250,00 kuna

Visina minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine iznositi će u bruto iznosu 4.250,00 kuna.

Vezano uz rebalans proračuna za 2020. godinu, prema ESA 2010 metodologiji imati ćemo 29,5 milijardi kuna proračunskog manjka ili osam posto BDP-a.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je kako je rebalans očekivan s obzirom na dug prema veledrogerijama, a u proračunu za 2021.  godinu vidi tek smjernice i očekivanja rasta BDP-a.

U vezi povećanja minimalne neto plaće za 2021. godinu za 150,00 kuna, odnosno 4,6 posto na 3.400,00 kuna neto, Novosel je istaknuo kako su time zadovoljni. Inzistiralo se da minimalna plaća u postotku ne bude manja od lanjske, znači da bude najmanje 46 posto prosječne plaće. Smatra da je ovo povećanje zadovoljavajuće, a očekuje da će sljedeće godine moći biti veće povećanje.

Hrvatska udruga poslodavaca upozorila je da vrijeme krize uzrokovane epidemijom koronavirusa nije pravi trenutak za povećanje minimalne plaće.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za rebalans proračuna je rekao kako je napravljen u vrlo neizvjesnom vremenu, kada se ne zna što se još može dogoditi. Napomenuo je da koliko god porasla minimalna plaća to nije dovoljan rast s obzirom na samu visinu minimalne plaće, koja je apsolutno preniska.

Europska konfederacija sindikata smatra da minimalna plaća ne bi smjela biti niža od 50 posto prosječne plaće i od 60 posto medijalne plaće u nekoj zemlji, što su i zacrtani ciljevi Europske unije.

Sever je istaknuo kako je ovo povećanje minimalne plaće pomak, jer se nalazimo u situaciji da je gospodarstvo gotovo u kolapsu, a u velikoj mjeri na životu ga održava javni novac. Smatra kako je radnicima s minimalnom plaćom svako njeno povećanje dragocjeno, a s obzirom na snažan pritisak poslodavaca da se ništa ne diže i tih 150,00 kuna je pomak koji treba pozdraviti.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)