Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih i državnih službi

U Ministarstvu rada održan je sastanak pregovaračkih odbora između predstavnika Vlade RH i sindikata javnih i državnih službi vezano uz pokretanje kolektivnih pregovora o sklapanju novih dodataka Temeljnom kolektivnom ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama, te Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Na sastanku su predstavnici Vlade RH predložili odgodu realizacije potpisanih Dodataka iz svibnja i lipnja ove godine (nije bilo predloženo vrijeme odgode), na kojima je dogovoreno da će se povećanje osnovice za obračun plaće (2 plus 2 posto) početi primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine, te da će od toga datuma iznositi 6.044,51 kune. Tada je dogovoreno i da će se o božićnici pregovarati uoči donošenja proračuna za 2021. godinu.

Svi predstavnici sindikata javnih službi izjasnili su se kako za njih takav prijedlog nije prihvatljiv.

Predstavnici sva tri sindikata zdravstva i predstavnici socijalne skrbi jasno su dali do znanja da u ovoj teškoj situaciji otežanih uvjeta rada i doslovce izgaranja radnika u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, takav prijedlog smatraju neprimjerenim i neprihvatljivim.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) bio je jedini koji je uz neprihvaćanje prijedloga zatražio i povećanje osnovice od 1. srpnja 2021. godine.

I sindikati državnih službi su odbili odgodu realizacije dogovorenog. S obzirom na izloženost državnih službenika, policajaca i drugih koji cijelo vrijeme pandemije rade s povećanim opsegom posla, ovo bi bila svojevrsna nagrada tim radnicima.

Sindikati javnih i državnih službi smatraju da božićnice treba isplatiti, o čemu će se razgovarati na idućem sastanku.

Predstavnici Vlade RH obrazložili su svoje prijedloge stanjem u proračunu, padom BDP-a i proračunskim deficitom, te zatražili da se razgovara o eventualnoj suspenziji dogovorenih prava.

Prvi sastanak iskomuniciran je na način da će sindikalnoj strani biti dostavljen pisani prijedlog Vlade RH.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)