Najplaćeniji radnici u RH u djelatnosti informacija i komunikacija

Najplaćeniji radnici u RH u djelatnosti informacija i komunikacija

Informacijsko komunikacijski sektor prednjači u 12 od 27 članica EU mjereno prosječnom mjesečnom bruto plaćom i to većinom u zemljama srednje i istočne Europe, te Irskoj, a tu spada i Hrvatska. U još četiri države to je drugi najplaćeniji sektor.

Zatim slijedi financijski i osiguravajući sektor koji prednjači prosjekom plaća u Švedskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Malti, a drugi je u čak 16 članica EU.

Najbolje se u prosjeku zarađuje u energetici (Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija) i to u Njemačkoj, kao i u još pet zapadnoeuropskih država.

Nasuprot tome, u čak 23 članice EU najslabije su plaće u Uslugama smještaja i usluživanja hrane. U Hrvatskoj, Sloveniji i Grčkoj taj sektor nije na samom začelju, dok su na dnu kod te tri zemlje Administrativne i pomoćne usluge, koje su nisko i u ostatku Europske unije.

U Grčkoj prosjekom plaća najviše odskače automobilski sektor, a u Luksemburgu obrazovanje. Građevinarstvo je uglavnom na sredini ljestvice, s tim da najviše šesto mjesto drži Poljska, dok je kod nas na predzadnjem mjestu.

Eurostat – Najbolje plaćeni sektori u EU

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)