Neka mladi ne postanu nove žrtve gobalne pandemije virusa Covid 19

Pandemija virusa Covid 19 dovela je do velikih problema u gospodarstvu što je pridonijelo masovnim otpuštanjima zaposlenika i povećanjem nezaposlenosti diljem Europske unije. Europska komisija pozvala je države članice EU-a da se bore protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa poletjela u nebo.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis upozorio je na činjenicu da je tijekom pandemije koronavirusa nezaposlenost među mladima rasla dvostruko brže od opće stope nezaposlenosti.

U cilju borbe protiv nezaposlenosti među mladima, Europska komisija predložila je širenje postojećeg programa Garancija za mlade, koji je uveden 2013. godine s time da se dobna granica povisi sa 25 na 29 godina. Trenutno program predviđa da se mladima u dobi od 15 do 25 godina u roku od najviše četiri mjeseca po završetku obrazovanja ili početka nezaposlenosti osigura ponuda za posao, ponuda za vježbeništvo ili pripravništvo ili ponuda za povratak u obrazovanje.

 U ovom trenutku, nezaposlenost među mladima iznosi 15,4 posto, ali povjerenici Europske komisije upozorili su da bi mogla porasti na razinu iz 2008., kada je u nekim članicama zabilježena stopa od 50 posto.

Vođeni iskustvom iz ne tako davne prošlosti europski povjerenik za rad i socijalna prava Nicolas Schmit rekao je da se EU mora pobrinuti da se ne dogodi druga „izgubljena generacija”, što je termin koji se koristi za nezaposlene mlade zbog globalne ekonomske krize 2008.

Prijedlog predviđa i snažniji fokus na izobrazbu i razvoj vještina mladih povećanjem ulaganja u takve programe. Prijedlozi Europske komisije neobvezujuće su preporuke koje države članice EU-a mogu prihvatiti.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)