Nema radne snage zbog niske plaće

Stopa slobodnih radnih mjesta u Europi trenutačno je rekordno visoka, a više od četvrtine poduzeća u EU prijavilo je probleme s proizvodnjom kao rezultat manjka radne snage prošle godine. Rekordni nedostatak radne snage u Europi uzrokovan je niskim plaćama i radnim uvjetima, pokazuje novo istraživanje.

Čelnici EU-a i predstavnici poslodavaca su za nedostatak radnika okrivili isključivo jaz u vještinama među europskim radnicima te smatraju da osposobljavanje većeg broja radnika vještinama potrebnim za rad u industrijama budućnosti ključni je dio socijalno pravednog prijelaza na zeleno gospodarstvo. Ali istraživanje koje je objavio Europski sindikalni institut (ETUI) pokazuje da: 

  • Oni sektori u kojima se nedostatak radne snage najviše povećao od 2019. godine do 2022. godine obično su nudili općenito lošije uvjete rada.
  • Manjak radne snage očito se više povećao među poslovima s relativno nižom plaćom, čak i kada se uspoređuju inače slični radnici.
  • Manjak radne snage najveći je u sektorima i profilima koji ne zahtijevaju nužno više vještine. 

Rezultati istraživanja ukazuju na potrebe za povećanjem kolektivnog pregovaranja i povećanja plaća i uvjeta rada, kao i vještina, ako Europa želi okončati nedostatak radne snage. Obično bi ograničeno tržište rada rezultiralo većom pregovaračkom moći za radnike i stoga povećanjem plaća i radnih uvjeta. No, u polovici članica EU prošle su se godine realne plaće smanjile unatoč činjenici da su realni profiti porasli. Poslodavci ne mogu pronaći dovoljno radnika jer ne nude dovoljno dobre plaće ili uvjete rada. Europa bi se trebala prestati pokušavati natjecati niskom plaćom i uvjetima rada i umjesto toga trebala bi povećati proizvodnost ulaganjem u visokokvalificirane, visokotehnološke i visokokvalitetne poslove.

Izvor: Study: Low pay causing labour shortages

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)