Poduzeća trebaju biti odgovorna za povrede prava i štete okoliša

U ponedjeljak, 8. ožujka, na plenarnoj sjednici zastupnici su raspravljali o izvješću Odbora za pravna pitanja o korporativnoj odgovornosti. Njime pozivaju Komisiju da osmisli zakon kojim se poduzeća u EU obvezuju na rješavanje aspekata vrijednosnih lanaca koji potencijalno krše ljudska prava (uključujući socijalna prava, prava sindikata i radnička prava), okoliš (na primjer doprinos klimatskim promjenama) i dobro upravljanje.

Ispravnim postupanjem se u ovom trenutku ne postiže konkurentska prednost. Nedostatak zajedničkog pristupa na razini EU može dovesti proaktivna poduzeća u pogledu socijalnih i okolišnih pitanja u nepovoljni položaj, navodi se u izvješću. Pravila se trebaju primjenjivati na sva velika poduzeća u EU, kao i na javno uvrštena mala i srednja poduzeća i mala i srednja poduzeća koji primjerice dijele „rizične” opskrbne lance s većim poduzećima.

Međutim, obvezujuća pravila trebaju ići izvan granica EU, što znači da bi sva poduzeća koja žele pristupiti unutarnjem tržištu EU, uključujući ona osnovana izvan EU, moraju dokazati poštivanje obveze dužne pažnje u pogledu okoliša i ljudskih prava.

Zastupnici žele bolju zaštitu prava dionika ili žrtava u trećim zemljama, koji su posebno ranjivi. Također žele zabranu uvoza proizvoda povezanih s teškim kršenjima ljudskih prava, kao što su prisilni ili dječji rad.

„Europski parlament ovaj tjedan ima priliku postati predvodnik u odgovornom poslovnom ponašanju”, izjavila je izvjestiteljica Lara Wolters (S&D, Nizozemska) tijekom rasprave u ponedjeljak.

„Za poduzeća stvaramo ravnopravne uvjete i pravnu jasnoću. Potrošačima osiguravamo pravedno nastale proizvode. Poboljšavamo zaštitu radnika i pristup pravosuđu za žrtve. A kad je riječ o okolišu, poduzimamo korak koji se odavno trebao napraviti.”

Komisija je u veljači 2020. objavila studiju u kojoj je utvrđeno da samo jedno od tri poduzeća u EU trenutačno provodi neki oblik mjera postupanja s dužnom pažnjom, dok 70 posto europskih poduzeća podupire pravila o postupanju s dužnom pažnjom na razini EU-a.

Parlament je usvojio izvješće u srijedu, 10. ožujka 2021.

Izvor: Europski parlament

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)