Tisuće radnika zbog korone mjesecima rade od kuće, iako još nema izmjena ZOR-a


Prema sadašnjim procjenama Ministarstva rada, prijedlog novog Zakona o radu trebao bi se naći u saborskoj proceduri u prvoj polovici 2022. godine.

Rad na daljinu, koji je postao osobito aktualan u koronakrizi, u kojoj velik broj radnika radi od kuće, još uvijek nije zakonski reguliran. Naime, postojeći zakon u članku 17 propisuje uvjete obavljanja rada na izdvojenom mjestu (što se smatra primjerenim za regulaciju rada na daljinu), međutim u Hrvatskoj udruzi poslodavaca nisu zadovoljni.

“Nismo zadovoljni najavama da će ZOR u saborsku proceduru tek u prvoj polovici 2022. godine jer će to značiti prilično kasnu implementaciju, odnosno zakonsko uređenje brojnih instituta unutar ZOR-a koji trebaju biti uređeni što je ranije moguće, kao što je primjerice rad na daljinu. Ustrajat ćemo na tome da se procedura ubrza jer je ZOR uistinu jedan od najvažnijih zakona za gospodarstvo i imati zastarjeli zakon u današnjem vremenu, znači ne biti dovoljno konkurentan s onim zemljama koje su te promjene već provele”, poručuju.

Sada još traju preliminarne konzultacije socijalnih partnera o izmjenama Zakona, međutim nema konačno usuglašenih stavova. Iz Ministarstva rada navode da je plan da se faza konzultacija završi do kraja ožujka, nakon čega će se osnovati radna skupina koja bi do kraja godine trebala doći do Nacrta prijedloga Zakona. 

Ministarstvo rada lani je predložilo da se razmotre izmjene triju instituta u ZOR-u: ugovora o radu, dodatnog rada za drugog poslodavca te mogućnost rada od kuće, odnosno rad na daljinu. No, tijekom konzultacija prihvaćeni su prijedlozi poslodavaca i sindikalnih središnjica da se redefinira širi dio Zakona.

Do sada su razmijenjeni stavovi o nizu radno-pravnih instituta, a preostale teme se namjeravaju raspraviti do kraja ovog mjeseca. Nakon toga slijedi formalni početak normativnog postupka i osnivanje radne skupine.

Zakonske promjene odnose se, primjerice, i na materiju radnog vremena, odmora i dopusta, zatim na institute plaće i naknade plaće, moguće i na materiju kolektivnih radnih odnosa. Razgovarat će se i o radu putem internetskih platformi te o institutu skraćenog radnog vremena.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)